maandag, januari 18, 2010

365-mens-en-zijn-omgeving



Het laatste blok van de zaterdagacademie is begonnen. Het gaat over de mens en zijn omgeving. Waarom we dan in de eerste les een naaktmodel moeten tekenen ontgaat me een beetje. Waarschijnlijk focussen we eerst helemaal op de mens om dan geleidelijk richting zijn omgeving te gaan. Onze eerste docent is Annemiek Jongen. Er is een gaststudent en een nieuw meisje in de groep gekomen.
1. Eerst hebben we tienminutenstudies gemaakt met houtskool op een groot vel. Daarbij moesten we uitgaan van een draadmodel of bouwen met blokken. Bij de staande figuur moesten we ook met hulplijnen werken (van het halskuiltje naar beneden), zodat we goed het verschil konden zien tussen staan-op-beide-voeten en staan-op-een-been. Ik vond het niet gemakkelijk, en verviel meteen in mijn gewone tekenstijl. Kijken en kijken, dat is het belangrijkste. Een van de tekeningen is gemaakt door te kijken naar de gewrichten. Als de ene knie hier zit waar is dan de andere? Als de ene schouder op dit punt zit waar is dan de andere? Dit soort vragen stel je jezelf als je gaant schetsen.
2. In een iets langere pose mochten we nu schaduw gaan aangeven.
3. Om van de lijnen af te komen moesten we een klein stukje houtskool gebruiken op de platte kant en daarmee een figuur 'boetseren' op papier. In mijn tekening is dat niet goed gedaan. Het is de bedoeling dat je ALLES in vlakjes indeelt. Stukje schouder, bovenarm, elleboog. Niet één lange veeg, maar korte veegjes. Hooguit met de druk kun je nog wat donker en licht(er) suggereren.
4. Als laatste oefening moesten we het model 'uitscheuren'. Ik kreeg daar bijna kramp van in mijn vingers. Nu merkte je echt dat je naar alle kanten moest kijken. Je werkte met de contourlijn, maar moest in de gaten houden hoe de verhoudingen waren. En eenmaal weggescheurd, kon je er niets meer bijplakken. Het was wel toegestaan om de figuur op te plakken en dan met wat houtskool te corrigeren. Het papier had soms zijn eigen wil en scheurde net de verkeerde kant uit. Knutselen voor gevorderen!
5. Als oefening voor de volgende keer moeten we een van de gemaakte figuren een paar keer vergroten of verkleinen, en/of spiegelen.
Bovendien moeten we een landschap, ruimte, interieur verzinnen met een simpele opbouw. Inspiratie kunnen we halen uit de werken van René Daniels. Zo'n kamer zie je onderaan staan. Linksboven is het werk van een medecursist. Het is de bedoeling om in de volgende les te experimenteren met de ruimtewerking dmv afmetingen en kleur. Het lijkt weer heel sterk wat we in vorige blokken al hebben gehad.. We gaan volgende keer lekker verven met acryl.

Geen opmerkingen: