zondag, juni 24, 2007

106-Ardennen

Een weekendje Ardennen met twee dochters, hun mannen en de kleindochter werd een mengeling tussen rust en actie. We logeerden in een prachtig groot modern huis met veel licht en ruimte. Ik kan me goed voorstellen hoe je hier de hele dag kunt schilderen en tekenen.
Op de zaterdag zijn we gaan wandelen (en klimmen!) in een gebied rond de stuwdam van Robertville. Dat was heel avontuurlijk, steile hellingen, veel (loszittende) stenen en booomwortels. We zijn vier keer een riviertje overgetoken, en hebben talloze beekjes op onze pad doorkruist. Ik heb er een paar prachtige foto's genomen. Foto's van mijn kleine Olympus zijn helaas niet altijd scherp gebleken. Waarschijnlijk is het dan te donker, of ik beweeg te snel na het nemen van de foto. Helaas regende het ook af en toe, en daardoor werd het extra gevaarlijk.
En nu? Nu heb ik vooral spierpijn in mijn bovenbenen. Dat is nog eens fitnessen geweest! Gelukkig hoef ik dinsdag pas weer te sporten.
En van die paar vergezichten en opnames van een beekje kan ik nog wel iets moois maken.

donderdag, juni 21, 2007

105-tuincreaties

Gisteren, de laatste dag van maanden goed weer, heb ik besteed door veel in de tuin te zijn. Kleindochter mocht weer experimenteren met verf. Ditmaal mocht ze met mijn overgebleven aquarelverf van het palet werken. Het doet me pijn als ik haar zie verven. Ze drukt zo hard met het penseel op het papier dat ze eigenlijk met de onderkant van al de haren bezig is en er geen sprake is van penseelvoering. Ze maakt de mooiste kleuren door in alle vakjes verf te pakken, maar dan doopt ze het in het water en is alles weer verdwenen. Nou, verdwenen... het water krijgt wel de kleur. Die wordt steeds paarser, tja, blauw met rood!
Omdat ik zelf bezig ben met mijn faber-castell-viltstiften, wil zij dat ook. En ze gaat meteen schrijven. Haar naam, en iets wat op een vis lijkt. De viltstiften hebben verschillende diktes en het lukt haar niet altijd om met de fijnste punt iets op papier te krijgen. De viltstift met de penseelpunt geeft het mooiste resultaat. Had ik maar die oorspronkelijke "touch"!

zondag, juni 17, 2007

104-blommen

Experimenteren met bloemen van vilt lijkt op schilderen met wol. Maar het resultaat is altijd diffuser en mooier dan je je hebt voorgesteld. De draadjes gaan toch altijd een andere weg dan je bedoeld had. Niet alleen van links naar rechts maar ook van voor naar achter. Vriendin Y. van zoonlief is geslaagd en heeft een van mijn bloemen uitgezocht. Het werd die met een groen steeltje en rood/paarse bloemblaadjes.

De tekening die ik met Pinksteren heb opgezet van de klaprozen, heb ik deze week ook met aquarelverf ingevuld. Ik blijf leren, en ik vind delen van de tekening gelukt, terwijl andere stukken een beetje zijn. Omdat ik nog verf over had, heb ik een schets van aquarelverf gemaakt. Lekker los uit de pols, gewoon wat kleuren. Er kwamen nog twee abstracte stukken achterna, want ik wilde wel eens wat fellere kleuren op papier krijgen (na opdroging). Heb het boek van Xavier Swolfs besteld (www.xavierwolfs.com). Kan niet wachten tot het komt.

Ook heb ik een begin gemaakt om de kleurencirkel in aquarel te maken. Dat is maar ten dele gelukt. Nog meer oefenen!

maandag, juni 11, 2007

103-specht

Het is nog steeds erg warm (27 graden) en heel vochtig. Tijdens de avondwandeling met de honden heb ik in het bos wat veertjes van de grote bonte specht gevonden. Gelukkig had ik internet om het na te kijken. Maar eigenlijk had ik nog wat willen vilten. Gisteren heb ik de hele middag zitten experimenteren met stof en vilt. En ik had helemaal niet willen werken vandaag. Er valt nog zoveel te leren en te doen!
Ook ben ik er nu achter dat ik veel te veel waterverf gekocht heb. Zoveel kleuren heb ik helemaal niet nodig! Maar ik heb mezelf er nog niet toe kunnen bewegen om daadwerkelijk de basis van het kleurenmengen eigen te maken. Discipline! Dat heb ik nodig.

vrijdag, juni 08, 2007

102-muizen

Eindelijk is het me dan toch gelukt! Ik heb vilten muisjes gemaakt. Het zijn grijze vingerpopmuizen met een lange staart. Alleen de oogjes moet ik er nog op borduren. Kleindochter N. is er heel enthousiast over. Morgen wil ik nog twee kleine muisjes erbij maken, die wel over háár vingertjes passen. Het viel haar meteen op dat er nog geen oogjes op zaten. De laatste viltles zit er op. En deze week was zó druk geweest dat ik donderdag de wekker niet heb gehoord en me een dik uur verslapen had. Gelukkig was de cursus Publieksgericht Presenteren pas om half 10. Ik verheug me op de tweede les. Dan komt er een acteur lesgeven.

zaterdag, juni 02, 2007

101-glad

Een tweede laag vilt over het vilten krukje aanbrengen is niet echt een succes geworden. Ik vind het niet netjes. Eigenlijk twijfel ik aan twee dingen. De gebruikte wol (kaardvlies) lijkt me iets te grof. Merinowol is veel gemakkelijker om te vilten. En een tweede laag over een bestaande viltlaag kan toch nooit zo goed pakken? Ik heb wel veel geleerd van dit viltproject. En mijn handen zijn door de olijfzeep heel glad en schoon.

Gisteren ben ik met een vriendin naar het modemuseum in Hasselt gegaan. Er was een overzichtstentoonstelling van Kaffe Fassett, een textielkunstenaar die bekend is geworden door zijn breiwerken. Hij heeft ook petit-point tapijten gemaakt en na 1995 patchwork. In de videohoek hebben we een 45 minuten durende film over zijn inspiratie voor vorm en kleurgebruik. De filmmaker volgt hem in India en Vietnam, waar hij over markten loopt en foto's maakt van de mensen. Zelfs de kleuren van de vuilnisbelt fascineert hem.

Wat mij is bijgebleven zijn z'n schilderijen van stillevens vol contrasten in vorm en kleur. Hij heeft bijvoorbeeld een twintigtal boeddhabeelden tegen een gestreepte achtergrond geschilderd, of een kakefonie van bloemen, die hij dan weer uitwerkt in een tapijt of een ontwerp van stof.
In het museum was een shop te vinden waar hij boeken, dekbedden, borduurwerken (95 euro) en toilettassen verkocht. Ja, heel commercieel is hij wel.

Vanochtend heb ik nog wat foto's genomen van N. Maar ik vrees dat het licht veel te fel is geweest.