woensdag, juli 30, 2008

211-publicatie


Buiten was het prachtig weer, maar ik heb binnen gezeten om deze uitnodiging te maken. Ik ben benieuwd wat de organisatoren ervan zeggen. Het is nog niet zo gemakkelijk om in Publisher te werken, en dan je A5 tot een PDF om te toveren... Maar het is me gelukt via pdfonline op het internet. Nu eerst naar de tandarts..

dinsdag, juli 29, 2008

210-waterlelie

Afgelopen weekend zag ik plotseling dat er in de uitlopers van de Swalm waterlelies bloeiden. Ik had geen flauw idee dat er zoveel moois in mijn omgeving was. Ik heb wat foto's genomen en bovenstaande tekening. In mijn nieuwe Moleskine (Sketch) heb ik met non-permanent stift getekend. Maar toen ik de lijntjes met water wilde oplossen bleek dat de inkt al ín het papier zat. Ik kon geen kleur meer krijgen uit de lijntjes. Ben toen maar verder gegaan met viltstift en potlood. Ik ben heel benieuwd hoe de uitwerking van deze schets gaat worden.

Er komt een expositie van de teken- en schildergroep waarvoor ik twee werken mag inleveren. Voorwaarde is dat ze op de les gemaakt zijn. Ai, dan blijven mijn mooiste werken niet zichtbaar. Ik ben ook de vrijwilliger die voor haar vakantie nog een uitnodigingskaartje mag ontwerpen en maken. Vrijdag gaan we weg. Vier generaties op reis! Ben benieuwd.

dinsdag, juli 22, 2008

209-tenenschoen


Dit plaatje heeft niets met kunst te maken, maar alles met hoe ik in het leven sta.
Sinds kort ben ik in het bezit van de unieke vibramfivefingers schoen. Ik ben ze nog aan het inlopen. Ik moet er nog aan wennen. Het loopt alsof je op blote voeten door het leven gaat, maar nu voel ik toch mijn grote tenen. Je kunt er alles mee, zelfs schilderen ;-)

En als ze vies zijn gooi je ze in de was, ook handig.

maandag, juli 21, 2008

208-rozen

Gisteren had ik weer eens tijd voor een aquarel. En omdat de roze rozen al flink open waren heb ik ze eens op papier gezet. Op de andere helft Fabriano papier heb ik met een paarse pastelpotlood wat contouren gezet en heb me laten inspireren. Dit keer wilde ik geen natuurgetrouwe afbeelding maken. Heerlijk intuïtief bezig zijn met dezelfde kleurtjes op mijn palet als bij de vorige Hortensia-aquarel. Dit keer heb ik er wat donkergroen en davy's grey doorheen gedaan. Ik geloof dat ik toch eens aan een fatsoenlijke opnamestudio moet gaan denken, de foto is een beetje flets. Gisteren was het soms erg donker in huis, om dan weer in een felle zon te zitten.

zondag, juli 20, 2008

207-hortensia

Afgelopen vrijdag heb ik met mijn schildermaatje heel veel bijgepraat over de cursus in Balen. Ook heb ik haar website van wat adviezen voorzien. Ze had heel mooie hortensia's in een vaas. Die ben ik 's middags gaan schilderen op een half blad Fabriano 300 grams. Eigenlijk ben ik helemaal niet tevreden met de kleuren, maar ik wilde mijn palet opmaken. Er zit nu veel Opera Rose in. Mijn oudste kleindochter zal het mooi vinden!

dinsdag, juli 15, 2008

206-werkweekend


Het is een heerlijk druk weekend geweest vol kleinkinderen. Maar tekenen en schilderen is er toch bij ingeschoten. Terwijl het oudste kleinkind op het kinderdagverblijf zit, heb ik snel deze schets gemaakt van het jongste kleinkind. Omdat het direct met inkt gemaakt is, kon ik niet meer verbeteren. Haar rechteroogje is een beetje verkeerd uitgevallen.
Ik vind het nu nog steeds wonderbaarlijk dat ik meteen weer in de situatie kan stappen bij het zien van deze tekening. Ik heb er zelfs geen foto van genomen. Ik wil niet meer kunnen vergelijken met wat er was volgens het fototoestel. De camera misvormt mijn blik op de wereld. Naar waarneming tekenen geeft zoveel meer. Helaas bleef L. niet steeds in dezelfde houding liggen. Haar handje wilde nog wel eens verschuiven. Je leert er in ieder geval heel creatief door te zijn. Ik wil nog wel eens een tekening maken waarbij ik alle armbewegingen wil tekenen. Ik denk dat ik dan toch een soort film krijg.

maandag, juli 07, 2008

205-spiegeling

Na een weekend vol met schoonpappa-verhuizen, oppassen-kleinkinderen (2x), terrasje-met-echtgenoot, hond-uitlaten, wassen, was-ophangen, boodschappen-doen en koken heb ik gisteravond eindelijk de dvd van John Lovett bekeken. Zie ook http://www.splashingpaint.com/


Ik heb er met verwondering naar zitten kijken. Het lijkt me heerlijk om mijn laatste tekening eens op zijn manier opnieuw te doen.


Op de dvd stond ook nog een tip.




Stel je hebt een kunstwerk ingelijst, zoals hierboven. Het borduurwerk heb ik gemaakt in mijn tienerjaren. Om geen spiegelingen te krijgen, kun je een foto maken achter een zwart doek met een gaatje erin. De onderstaande tekening zegt hopelijk genoeg.


vrijdag, juli 04, 2008

204-vierdaagse-4



Vandaag gingen we naar Postel, met de auto over een brug met houten planken. In Postel is een abdij met beroemd bier, kaas en brood. Na een wandeling over het terrein, een kaarsje bij de Maria van Postel en een bezoekje aan de kruidentuin hebben we ons geïnstalleerd voor het Gasthof "de Beiaard". Met een prachtig zicht op een nog leeg terras. Later werd het wel drukker, ook veel Nederlanders mogen begroeten. Het was een vuurdoop. Buiten tekenen en schilderen terwijl er mensen langskomen. Wonderlijk genoeg wen je eraan. Sterker nog, ik heb ze niet altijd opgemerkt. Een paar dames wilden met mij op de foto. Misschien dachten ze dat ik een beroemd iemand ben, ha-ha. Ik ben benieuwd of ze de foto naar me opsturen. Ik heb hen mijn e-mailadres gegeven.

Bij de eerste foto:
Mijn tafeltje is die aan de rechterkant. Helaas ging het eventjes regenen. Bijna iedereen was aan het lunchen, de overigen hebben de planken met de tekeningen erop omgedraaid en beschermd met paraplu's. Ik had nog mijn parasol in de auto.

Bij de tweede foto:
Gerda geeft een demonstratie onder parasol van een medecursist.


Het onderwerp was dus een terras met mensen. Eerst de focus uitwerken met primaire kleuren en met een groot donker-licht contrast. Bij mij is dat de rode parasol en de stoeltjes eronder. Naar de zijkanten toe wordt het dan steeds vager. Als laatste voeg je nog felle, primairekleuren accenten toe. Eventueel nog met wat wit gespetter. Dat is de theorie.
Mijn aquarel is nog niet af, er moet nog wat meer geel aan de linkerkant en wat meer zwart gekriebel bij de linkerlantarenpaal. Dit weekend neem ik daar lekker de tijd voor.

donderdag, juli 03, 2008

203-vierdaagse-3




Vandaag is het klimaat niet betrouwbaar. En hoewel het maar even geregend heeft, ben ik blij dat ik binnen kan werken. Alleen het buitenlicht mis ik een beetje. Ik ga dicht bij het raam zitten. Eerst heeft Gerda de werken van gisteren besproken en kreeg iedereen de tijd om het af te maken. Ik dacht dat ik al klaar was, maar Gerda vond de grasjes onder aan de boom veeeel te braaf. Ze noemt ze "Patricia-gras". Mijn tweede poging vond ze veel beter. Ja, ik heb nog genoeg te leren.
Om ons los te weken van het fotografische schilderen hebben we een oefening gedaan. Ik kreeg een foto. Dit moest in een klein vlakje met vijf lijnen als vlakken neergezet worden. Daarna werd donker-midden-licht aangegeven met potlood. Alleen de drie primaire kleuren mochten we gebruiken, maar geen groen. De foto mochten we niet meer bekijken. Aan de hand van het schetsje hebben we de tekening overgebracht naar een groter vel (1/4 blad), maar een van de primaire kleuren moesten we weglaten. Nat in nat, verf wegnemen, grote kwasten, licht-donker; verschillende technieken op een klein vel. Nou, ik vond er niets aan.
Na de middag hebben we theorie gehad over hoe je een terras met stoelen en personen tekent, daarbij let je op perspectief en ooghoogte. Omdat we morgen ook een terras gaan tekenen kunnen we nu oefenen op een stukje papier. Ben niet erg tevreden over de kleuren, en ook het gebruik van donker tegen licht moet ik nog meer oefenen.

woensdag, juli 02, 2008

202-vierdaagse-2


Vandaag gingen we naar de tuin van de ouders van Gerda. Op een zijweggetje vonden we bovenstaand tafereel. Lekker onder de eiken en berken, op een soort holle weg, waar je lager staat dan het land. Helaas ging het regenen, en moesten we 's middags vluchten naar een café aan het station in Balen. Daar heb ik in een nieuw schetsboek een tekening van Gilbert gemaakt. Dat gaan we morgen uitwerken...

Op de terugweg kwam ik in een giga regen- en onweersbui terecht...

201-vierdaagse-1






Gisteren ben ik aan een vierdaagse cursus buitenschilderen met Gerda Mentens begonnen.
Het is tropisch warm, maar we nestelen ons onder hoge bomen.

Het werd een oefening in kijken, durven, weglaten en loslaten.
De middelste foto is het kunstwerk van Gerda, de onderste is van mij. In werkelijkheid is hij wat groener. Ik vond het niet gemakkelijk, maar wel weer ontspannend. Heerlijk toch om met zulk mooi weer te schilderen?