zondag, september 15, 2024

3369-Elzas-einde


 O wat jammer. Het is weer voorbij. Nog een laatste foto van het ontbijt. Detail: het witte ei is van 23 augustus en ligt de hele week al in dit mandje, haha. Niemand van de gasten pakt dit eitje. De andere eieren waren van 13 en 15 september. Supervers. 

Ik ga het missen dat ontbijt met verse broodjes en krakerige croissants, zelfgemaakte jam, potjes stand-yoghurt, dikke plakken ham, pittige kaasjes en Earl Grey thee. 

Mijn hoofd zit nog vol met indrukken van de tentoonstellingen, de gesprekken met deelnemers en mijn textielvriendinnen. Ik moet nog veel foto’s bekijken, die ik gemaakt heb met mijn digitale camera. Ook heeft mijn boekje nog plek voor wat tekst. Tijd om na te genieten. 

zaterdag, september 14, 2024

3368-Elzas4


Heb er een paar dagen over gedaan om de tekening hierboven te voltooien. De laatste zonnige uren heb ik getekend vanaf onze hotelkamer. 


Ondertussen kwamen er antieke auto’s langs, met een hoop kabaal kondigden zij zich aan. Eerder deze dag waren we naar Obernai gereden. Veel taartjes gezien maar niet gegeten. Bij een supermarkt hebben we onze ogen uitgekeken naar de collectie kazen. We gingen brood en kaas eten met wat rauwkost als avondeten . 

Imdat de temperatuur weer hoger was zag ik nog een kolibrie vlinder vliegen. Een rustig dagje met maar 9300 stat.

vrijdag, september 13, 2024

3367-Elzas3




 Vandaag stonden de tentoonstellingen in Saint-Croix-aux-mines, Lièpvre en Rombach op het programma. Het waren 11.000 stappen in totaal. Een paar plensbuien hebben we wel gehad, maar we konden het plannen. In Lièpvre hebben we warme appeltaart gegeten. De mevrouw wilde het nog niet snijden, te warm. Maar ik kon goed zeuren, haha. We krégen onze taart. En als het koud is buiten is zo’n warme hap hartverwarmend. We hebben van alles gezien. Teveel om op te noemen. Ben nu ook moe. Morgen hebben we vrij.

donderdag, september 12, 2024

3366-Elzas2


 Wat een druk dagje vandaag! Meer dan 10.000 stappen, wind, regen, zon en heel veel indrukken! Ook met diverse mensen en kunstenaars gesproken. Niet alles vind ik mooi, maar soms haal ik er wel een ideetje uit. We zijn eerst naar Sainte-Marie-aux-Mines gegaan. Een parkeerplaats was niet eenvoudig te vinden maar uiteindelijk hadden we een prachtplek. Bij de foto’s: van links naar rechts en van boven naar beneden…

1. Bij het eten ‘s avonds had ik een tekening gemaakt van twee Hansi-figuurtjes die op een glas stonden. De eigenaar vond het zó mooi dat hij het wilde hebben. Ik heb het voor hem uitgescheurd en heb een nieuwe tekening gemaakt (3.).

2. Aan het tekenen in Pavillon Osmond…

3. De tweede tekening bij het avondeten (zuurkool met worst).

4. Werk van Maria Stoller, práchtig al die gezichten. Haar schetsboeken zijn wonderbaarlijk mooi. Ze is ook een urban sketcher. Wat leuk! Heb een werkje gekocht.

5. Zomaar een doorkijkje.

6. Werk van Marthe Wolfe. Ze gebruikt de stoffen van Frau Behrends-Kohl, waar ik ook gek op ben.

7. Hier zijn gekleurde zijden hankies (soort zakdoekjes) vastgenaaid op kleurige ondergrond. Kunstenaar zoek ik nog op.

8. Detail van een vrolijk werk over de Oceaan, een wedstrijd waar je aan mee kon doen. Kunstenaar zoek ik nog op.

9. Wat zijden lapjes op een verkoopstand bij de winkeltjes. Nee, heb ze niet gekocht, wel een vingerhoed en wat naalden.

Note to self: zoveel ideeën, wat past bij mij en wat zal ik kunnen aanpassen aan mijn eigen stijl en thema’s?

woensdag, september 11, 2024

3365-Elzas1


 We zitten weer in de Elzas. Na een lange en deels erg natte reis kwamen we weer aan in Saint-Hippolyte. De oogst is gedeeltelijk al begonnen. Het ruikt weer naar most, overblijfsel van het persen van de druiven. Een plekje vinden voor het eten was nog niet zo eenvoudig, maar het is gelukt. In Bergheim hadden ze nog plek voor ons. Helaas waren we met eentje minder. Ze heeft corona en is thuisgebleven. De calzone kreeg ik niet op.

Met dank aan A. voor de leuke foto.

dinsdag, september 10, 2024

3364-indigo


 Kijk! De kleur is iets donkerder en ook iets groeniger dan op deze foto. Je zou dit in het echt moeten zien en voelen. Het is een lap suède dat met indigo geverfd is. Op de stoffenmarkt afgelopen zondag kwam ik in gesprek met een meneer, Mike. Van het bedrijf Hab-to.com, dat zich gespecialiseerd heeft in het milieuvriendelijk looien van leer. Ze gebruiken daar de (gesnoeide) bladeren van de olijfboom voor, in plaats van bijvoorbeeld chroom. Die versnipperen ze en dan maken ze er een soort olie van. Ik mocht het proeven, een beetje dropachtig, niet echt lekker. Heb er de hele fietsrit naar huis van mogen genieten, haha. Het leer dat ermee behandeld is is net zo zacht als gelooid met chroom. En het ruikt lekkerder. Tja, maar nu heb ik een lap leer. Wat ervan te maken? Tas, etuitje, boekomslagen… ik krijg het wel klein. Alleen nog even de tijd reserveren.

maandag, september 09, 2024

3363-artimosa


 Afgelopen zaterdag was het prachtig fietsweer. Naast mijn bezoekje aan de kunstmarkt in Roermond, dacht ik dat de jaarlijkse tentoonstelling van Artimosa al open was. Helaas, de start was pas vanaf zondag 8 september. Heb maar rondgelopen in de Caroluskapel (middelste foto). Ook mooi. Maar toen gingen opeens de deuren open en kon je naar de expositie in de Kruisgangen. Nou, was er nu toch en ik ben rondgelopen. 

Linksboven: glas van Ger Lenssen

Links midden: doorkijkje in een van de gangen, links het werk van Marleen Hansen, zie ook rechts midden

Linksonder: portret door Daisy van Montfort; heb ooit eens met haar op les gezeten bij Cris Vries

Rechtsboven: ‘zeegezicht’ van Jeanette Steegmans

Rechtsonder: mijzelf in het prachtige licht

zondag, september 08, 2024

3362-tekening



 Toch maar even nog de tekening in ‘vol ornaat’. 

Wat als… ik alleen in zwart getekend had?

zaterdag, september 07, 2024

3361-vakantie


 Het voelt als vakantie. Ik hoef twee dagen niet naar de katten. Het is mooi weer. En ik heb getekend. Wat wil een mens nog meer? En ik heb weer eens een serie potjes ‘solar dyeing’ gemaakt. Een serie met afrikaantjes (rechtsonder), en een serie met pandanblad (de voorste zes potjes linksonder). Ook was er tijd om een paar tekeningen te maken achter de Munsterkerk in Roermond. Met mijn potlood uit Java. Kleine details. Met als bonus een lang gesprek met leeftijdsgenoten over Nederlands-Indië en de voormalige oorlog daar. Er vlogen namelijk net vier straaljagers over in de ‘missing man formation’ als eerbetoon aan de gevallen soldaten in Ned.Indië. Kon ik het even uitleggen. 

woensdag, september 04, 2024

3360-naïef

 


Er zijn twee katten die ik ‘‘s ochtends en ‘‘s avonds eten moet geven. De zwarte, Jack, heb ik pas een keer gezien. De rode, Prins (ik noem hem steevast Prince), is er altijd als ik aankom. En ik ben zo naïef om te denken dat hij eten voor zijn oudere broer overlaat. Soms zitten we even in het zonnetje, dan kan ik Duolingo doen, maar soms gaat hij zijn gangetje en dan stap ik ook maar op.

dinsdag, september 03, 2024

3359-subtiel


 Het is haast niet te zien, het subtiele kleurverschil tussen de zijden sjaal (boven) en het kleine zijden zakdoekje (beneden). De laatste is een tikje donkerder, en was iets geler dan de grotere lap. Mijn nagels zijn nog niet vrij van kleur. 

maandag, september 02, 2024

3358-JapanseIndigo



 Helaas zijn er niet veel Japanse Indigoplantjes overgebleven door de slakken dit voorjaar. Van twee potten heb ik kunnen oogsten. De bladeren met zout bestrooid en dan maar kneden en kneden. Mijn nagels hebben nu een groenblauw randje… hierna moest ik alles naar binnen brengen en er kwam onweer. Morgen het resultaat. 

zondag, september 01, 2024

3357-denim



 Voor- en achterkant van mijn denim onderzetters. De grote is meer voor mijn eetkom. Er moet wel een stevige beker op staan. De onderzetter is af en toe erg dik door de naden en het borduursel. Uiteraard zijn dit allemaal restjes spijkerbroeken en spijkerstof van stalen. Ik ga nog even door… totdat ik een nieuw handwerkje heb. Er is nog genoeg dat niet af is…

Ja, de verjaardag heb ik overleefd, ben vandaag alleen vergeten dat er een tentoonstelling was over kleur en textiel. Tja…