zondag, maart 16, 2025

3485-eetcultuur

 


Gisteren met familievriendin M. naar Zwolle geweest, naar de Toko Tour die ging over familierecepten, uit voormalig Nederlands-Indië. 
Heel interessant, en je kon ook proeven. Voor de pauze was dat lemper van ‘oma’ (rechtsboven), die was opgepimpt met kokos-pandan mousse, lombokhaar, een omeletje en wasabi-groen. Lemper 2.0 volgens kok Stanly Rutten van Rumah Rasa. De discussie ging ook over: in hoeverre kun je familierecepten aanpassen aan je eigen smaak of omgeving?

 Kookboekenschrijver Tom van de Have heeft het receptenboek van zijn moeder online gezet op nenek.eu (nenek betekent oma). Die van zijn oma komt er ook nog aan. Hij heeft alles origineel gehouden. 

Er was ook een intermezzo van een saxofoniste en Demi Kleinmeulman, die op zoek ging naar sporen van haar oma in Indonesië. Pas later, toen ze meer wist kon ze anders kijken. Toen ze met haar eigen moeder ging was die emotioneel. Demi had de zwartwitfoto’s van vroeger kleur gegeven, zei ze. Ik dacht ook meteen aan de opmerkingen van de kleinkinderen van mijn pa, die op Java riepen: opa, nu zien we in het echt waar jij altijd over hebt verteld!

Na de pauze was chef Titi Waber (linksonder) van restaurant Waber in Zwolle aan de beurt met een recept van haar oma uit Surabaja van ‘rujak cingur’, van een koeiensnuit. Het kraakbeen moet uren koken. De saus was lekker, maar dat kleine harde chewy stukje (ik had er drie stukjes in) had voor mij niet gehoeven! Tja, en van petis had ik ook nooit gehoord (gefermenteerde tonijn, maar kan ook van iets anders gemaakt zijn). En alles gemaakt met de tjobek. De kruiden en pinda’s worden fijngewreven. Ze ziet het haar oma nog doen. Zo kan eten herinneringen terugbrengen, en de smaak naar een ander werelddeel brengen. Nee, geen blender gebruiken zegt ze. Ook in Indonesië vind je de blenders overal, maar zelf fijnwrijven is veel lekkerder. 

En zij kan zich ook niet altijd houden aan het oorspronkelijke recept. Als er geen verse ingrediënten zijn bijvoorbeeld of als het niet duurzaam is ze te halen uit het verre Oosten. 

Het was een geweldige belevenis, zo met zijn allen. Praten over eten, over de generaties, over ‘vroeger’. 

De volgende Toko Tour is op 7 april ‘s avonds in Venlo. Ik ga zeker. Wie nog meer?

Geen opmerkingen: