zaterdag, januari 18, 2014

812-Hoogdalem-workshop

In het ECI-cultuurpaleis in Roermond werd vandaag een workshop gegeven door Herman van Hoogdalem (Groningen) over het schilderen van (demente) oude mensen.
Hij heeft samen met Gijs Wanders een documentaire gemaakt over het proces van zijn serie : Dementie. Mijn oefening is misschien niet gelijkend, het lijkt wel een karikatuur, maar ik vond het 'zoeken en aftasten met verf' een prettige bezigheid.


Eerst heeft hij uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken als je mensen wilt tekenen, schilderen en filmen als ze zelf niet in staat zijn hier toestemming voor te geven. Het contact met de familie is heel belangrijk.
Hij heeft diverse tekeningen gemaakt en soms ook een kleurenstudie voordat hij uiteindelijk op groot formaat (2.50 meter hoog) is gaan schilderen. Hij heeft de werken zo groot gemaakt omdat je dan je ogen er niet voor kunt sluiten. Zijn moeder heeft twintig jaar geleden ook dementie gekregen. Hij is gaan zoeken naar die verwarde blikken, soms met woede en soms met wanhoop, die hem doen herinneren aan de blikken van zijn eigen moeder.

Na de rondgang door de tentoonstelling (nog tot 6 februari), waar we vragen mochten stellen zijn we zelf aan de slag gegaan. Het was voor mij een teleurstelling dat we niet met aquarel aan de slag gingen maar met sterk verdunde acryl. Toegegeven, ook met olieverf kun je aquarelleren, waarom dan niet met acryl? Voor iedereen was het groot werken nieuw. Mijn medecursisten varieerden van ervaring tussen 'heb nog nooit een portret geschilderd' tot 'kunstacademie in Milaan' gedaan. De kunstenaar kreeg hulp van Helma Veugen (in 2005 heb ik daar les van gehad). Helaas hadden we maar anderhalf uur om te schilderen. Maar de meesten hadden geen problemen met het schilderen van een van de twee modellen. Na afloop en een korte pauze was er ook nog een lezing.


Hierbij interviewden de filmmaker en de kunstenaar elkaar en mochten we ook weer vragen stellen. Het was al donker toen we weer buiten waren. Het is jammer dat we geen adressen hebben kunnen uitwisselen.

Geen opmerkingen: