woensdag, juli 03, 2024

3316-mijmeringen


 Het boek is volgeschreven. Ooit begonnen als cadeau van de tweede dochter, pas in 2020 begonnen met schrijfwerk. Met gaten in de tijd, nu voltooid. Drie pagina’s per keer geschreven wat er in me opkwam. Altijd ‘s ochtends. Zogenaamde morningpages. Het was niets voor mij. Je wilt eruit, aan de dag beginnen, niet eerst een half uur schrijven. Ik heb het geprobeerd. Misschien werkt het voor mij beter om in de avond te schrijven, of gewoon wanneer ik er zin in heb. Hoe vaak bel ik gewoon iemand als ik iets wil zeggen, of ga ik fietsen naar kinderen in de buurt. Vroeger schreef ik brieven, acht kantjes naar mijn vriendin. We hebben de brieven nog steeds. Letterlijk schrijven is heerlijk, vooral met deze pen.
De vulpen waar ik mee schrijf mag nu dienst gaan doen als tekenpen, met watervaste inkt. Het is een St. Dupont met een 18 karaats 750 M punt. De zwarte inkt die ik gebruikt heb is van Pelikan 4001; cartridges gekocht in Duitsland. Nu kan ik er een converter in doen!

Vandaag heb ik geschreven over hoe mijn vader gestorven is, vandaag twee jaar geleden. Ach.

dinsdag, juli 02, 2024

3315-weereenjurkje


Het was geen fietsweer vandaag. Daarom achter de naaimachine met een eerder geknipte jurk. De stof heb ik vóór corona nog gekregen van H. Adamczyk, samen met wat batikstofjes waar ze niets meer mee deed. Zij is later ziek geworden en gestorven. Ik heb haar niet meer gezien. De stof is een bedrukte viscose, het model komt uit de Knip. Nou, het past nét om mijn ronde lijf, haha. Weer een hoop ellende met de halsbies. Het gaat krullen en trekken. Hmmm, dat moet beter… was bij de vorige jurk vergeten hoe je rimpelingen moest maken. Dat heb ik bij deze beter gedaan. Het wordt nog wel wat met mij. Hopelijk kan ik morgen stappen maken voor jurk vier.

maandag, juli 01, 2024

3314-vorderingen



 Bovenste foto: van een echte batik een jurkje gemaakt. Het is een aangepast patroon uit modeblad Tauko, ontwerp van Kossoma Kernem. Weet niet of de mouwen goed zijn, bij mij hangen ze erg laag, waardoor mijn voorgrond nóg breder wordt. Hahaha. De jurk is korter geworden dan de oorspronkelijke lengte. Ik wilde de rand van de batik als zoom. Daardoor heb ik ook nog een legging nodig, anders durf ik me niet te bewegen. Onderaan de mouwen heb ik ook de rand gelaten. Misschien kun je het zien: aan de zijkant komt de rand ook terug. Er zit handwerk in deze jurk. De zomen van de mouwinzetten en het topje zijn met de hand genaaid. Rechtsboven zie je mijn handgemaakte knoop. Had niets geschikts liggen, dan maar een bolletje genaaid. Nog even de naden strijken en dan in de koffer!

De broek was van een patroon waar ik vorige week een trainingsbroek van genaaid heb. Die was van jersey, deze is van een echte batik. Zó moeilijk om binnen- en buitenkant van batikstof te onderscheiden! Moest meteen de boel vastspelden om geen fouten te maken. Hmmm, de snit is niet bijster goed. Heb er nog twee zakken op genaaid. Met de hand, kijkend naar het voetbal. Hij gaat toch mee op vakantie. Nu nog een jurkje van gekregen stof (viscose denk ik) naaien en er ligt nog een echte batik om een jurk van te maken. Wordt vervolgd.