woensdag, februari 28, 2007

062-eindopdracht

Vandaag zijn we met de groep gaan kijken naar de ruimte waar we onze eindopdracht gaan maken. Niet op de Lindanusstraat maar op de Bethlehemstraat. Een gebouw waar vroeger de OBD (onderwijsbegleidingsdienst?) heeft gezeten. Ik weet niet hoe oud het gebouw is, twintig jaar? Het ziet er erg vervallen uit van binnen. Veel vocht en een lekkend dak. De kelder, etage 1, 2 en 3 mogen we gebruiken. Ik wilde een kamer met licht, en die heb ik ook. Toch ben ik daar nog niet zeker van want de groep uit Venray kwam ook kijken. En die mochten ook nog een keus maken. Ans heeft me gefotografeerd in de kamer, als "bewijs" dat ik die kamer ga gebruiken.
Ideeën heb ik genoeg, nu nog een (praktische) keuze maken. De kamer is 3,60 m bij 4,00 m, en er zit nog een kamertje naast met veel licht. Ben benieuwd of ik nog buren krijg.

Foto's komen nog!

zondag, februari 25, 2007

061-werkbezoek

Het is zondag, en ik heb gewerkt. Eerst ben ik nog op museumtv.nl geweest en heb daar een filmpje gezien over Chinees schilderen met je vingers. Ook werd ik helemaal enthousiast toen ik een video over Eva Anna Hekking zag tijdens het maken van een van haar kunstwerktassen. Dat wil ik ook! Wat een bron voor regenachtige dagen, deze website.
Ben bij S. op werkbezoek gegaan. Maar eerst kreeg ik een rondleiding door haar huis dat vol stond en hing met kunst. Haar vriendin maakt prachtige schilderijen! Heel zacht en heel apart van kleur en onderwerp. Heel bijzonder, allemaal, maar ze wil nog niks verkopen. Jammer...
Ondanks dat ik gewerkt heb, heb ik toch mijn shotje kunst gehad.
Én ik heb weer ideeën opgedaan. Nu nog vrije tijd vinden.

Gisteren werd kleindochter twee jaar, en ik heb op een wit t-shirt een visje getekend met speciaal(?) oliekrijt. Ook haar naam staat er op. Ben benieuwd hoeveel t-shirts ik voor haar mag maken.

vrijdag, februari 23, 2007

060-zon

Eindelijk, de zon schijnt én ik kan naar buiten. Met kleindochter heb ik lekker even in de tuin gewerkt. Toen ze sliep mocht ik nog de hondenmanden poetsen. De wasmachine staat voor de vijfde keer aan. Ook de vaatwasser heeft al een keer gelopen. Wat is een moderne kunstenaar zonder deze hulpmiddelen? Ben in Kunstbeeld aan het lezen. Seet van Hout heeft werk dat mij erg aanspreekt. Elke dag heeft zij een foto uit de krant bewerkt met textiel en naaisels. Prachtig, en wat een discipline!

Zie http://www.nouvellesimages.nl/ en klik op Seet van Hout.

donderdag, februari 22, 2007

059-dipje

Het valt niet mee om in een rommelig huis iets te doen aan mijn kunststappen. Ideeën kunnen vrijelijk opborrelen tijdens de grote poets en in gesprek met mijn moeder. Zij had voor mijn kamertje al heel veel ideeën. Jammer dat ze zelf niet zo'n kamer heeft, want ze heeft heel veel ideeën. Hoe kan ik nee zeggen zonder haar te kwetsen?

Gelukkig heb ik mijn cameraatjes nog, daar kan ik af en toe heel mooie foto's mee maken. Gisteren heb ik zeker drie uur (niet achter elkaar) gekleurde stukken uit de krant geknipt en gesorteerd op kleur. Hoewel ik dit doe voor de cursus "sieraden van papier" volgende week heb ik ook al ideeën om ze op een andere manier te verwerken. Ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

In Arnhem heb ik met L. gewinkeld en een afternoon tea genoten in Dudok. René Holslag had er een expositie. Wonderlijke, griezelige en kleurrijke kunstwerken. Dat was het nuttige met het aangename verenigen! Bepaal zelf maar wat het nuttige was en wat het aangename ;-).

zondag, februari 18, 2007

058-terug

Weer terug van vakantie. Zaterdag zijn we gaan golfen in Wimereux, daardoor werd een dertig jaar oude droom is werkelijkheid. Ooit wilde ik met W. langs de zee golfen, zoals we dat op het eiland Man met vriend P. gedaan hebben in Douglas. Het is nú gebeurd; de zon scheen en ik had mooie en héél lachwekkende slagen. Ach, voor iemand die één keer per jaar een rondje loopt doe ik het niet onaardig. En het was prachtig weer. 's Middags zaten we in Touquet, en 's avonds weer in Hardelot aan de warme dis. Vanochtend ging W. nog even wat oefenen op de golfbaan in Hardelot. Ik heb foto's gemaakt van de zee, de branding en van de mensen. Mijn kunstfoto's gaan dit keer over wat de mens achterlaat op het strand. In het bijzonder over de plastic touwen, die achterblijven tussen de rotsen op het strand. Even dacht ik aan de vissen die in zulke netten verstrikt raken. Ik kreeg de touwen ook niet kapot. Heb maar een paar stukjes kunnen meenemen, voor mijn verzameling spulletjes. Wie weet kan ik er nog iets mee.

vrijdag, februari 16, 2007

057-joepie

Ne geboekt voor een korte vakantie aan de Opaalkust in Frankrijk. Prachtige kust met krijtrotsen, een mengelmoes tussen engels en frans. We gaan er golfen, eten, zeelucht snuiven en slapen. Ik wil wel oefenen met golf, maar 18 holes lopen lijkt me nog erg veel. Ik zal mijn tekenspullen en fotoapparaten meenemen. Jazeker, heb net een leuk klein Olympuscameraatje gekocht. Voor erbij, voor de stiekeme foto's.

Het bedrijf heeft nog steeds geen internet..

Zal ik mijn laptop meenemen?

woensdag, februari 14, 2007

056-ellipsen

De les begon met het bekijken van dia's. De eerste serie ging over fortificatie, een driedimensionale opdracht voor na carnaval. De tweede serie diende als inspiratiebron voor de eindopdracht, dat misschien toch op een andere lokatie gehouden wordt (Bethlehemstraat).
Mijn ideeën heb ik meteen opgeschreven. Ze blijven nog steeds komen, die ideeën. Nu ik de Da Vinci Code gelezen heb is er weer ruimte in mijn hoofd voor nieuwe dingen.

Daarna hebben we nog over de beoordeling gesproken. De laatste groep was nauwelijks aan bod gekomen. Ik hoop dat de organisatie hiervan geleerd heeft.

Bij Helma hebben we weer met houtskool mogen werken. Eerst ellipsen in de vorm van schotels en theepotten, daarna was Helma weer ons model. Mijn houtskooltje was net iets te kort om te kunnen gebruiken als meetlatje. Helma paste volgens mij 7,5 keer in de hoogte van haar hoofd.
De kwartiertjes en tienminutenschetsen blijven een uitdaging. Dit keer waren mijn ogen eigenlijk iets te moe om het scherp te zien. Eigenlijk moet ik mijn moeder maar eens vragen om te poseren. Het is toch een kwestie van oefenen en oefenen.

dinsdag, februari 13, 2007

055-FFC


Zoals beloofd is hierbij een foto van de lokatie waar de eindopdracht van de Finest FantoomClass (FFC) gemaakt gaat worden. Het hele gebouw heeft maar één officiële voordeur (de moderne), en er is een oud en een nieuw gedeelte. Mijn voorkeur gaat uit naar het oude gedeelte.
Heb gisteren nog even gesurft naar diverse kunstenaars die ik zondag gezien had. Karin Beek (galerie De Ploegh) met haar visjes en Solko Schalm met de grote schilderijen.
Bij de tekenles ben ik begonnen met Duplo te tekenen, zoals kleindochter N. ze zou hebben kunnen neerleggen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Ik merk dat ik dan neigingen krijg om de potloden in de hoek te gooien. Waarom zou ik het afmaken, ik wil helemaal geen rechte lijnen? Ik wil ogen, stof, leven! En toch ga ik het afmaken. Het is zo'n goede oefening voor perspectief! Alleen weet ik niet of ik over twee weken verder kan, want ik heb mijn Duplotafereeltje afgebroken.

zondag, februari 11, 2007

054-rotterdam

Hilarisch! Vriendin en ik gingen naar Rotterdam. Zij had vrijkaartjes voor een kunstbeurs en ik mocht mee. Ik wist niet precies welke beurs dat was, maar toen ik in de krant iets had gelezen over Art Rotterdam, nam ik aan dat ze het over deze beurs had. In de metrogangen kwam ik erachter dat zij een heel ándere beurs bedoelde. PrimaVera in plaats van Art Rotterdam.

De PrimaVera was een mini-Tefaf met betaalbare prijzen, van hedendaagse sieraden tot antieke kunst. Bijna had ik een bronzen beeldje gekocht, een visje. Er werd trouwens heel veel verkocht.

Mijn hoofd zit nog steeds vol kleuren en ideeën, dat wordt een onrustige nacht.

zaterdag, februari 10, 2007

053-stapel

Tja, kunst vind je overal.
Een stapel lege glazen potten bij mijn broer was prachtig om te zien. Waarom zie ik dat nou? Ben ik de enige die dat ziet? Wat moet ik ermee? Op de radio hoorde ik iemand die een hekel had aan al dat gepraat over kunst, en als er een voetbalwedstrijd was dan werd dat verplaatst naar de nachtelijke uurtjes. Nu weet ik niet of dat waar is, of dat het als een grapje bedoeld is. Persoonlijk vind ik al het gepraat over voetbal ervoor, tijdens en erna niet mijn ding.

Ondertussen doet de printer het niet, is het bedrijf verhuist, ben ik bij een zieke dochter geweest, heb al mijn neefjes en een nichtje gezien, is een van de schilders al twee dagen ziek en ben ik weer vergeten een vriendin te bellen. Ai, ai. Heb ik het nou zo druk, of lijkt het maar zo. Vroeg naar bed. Morgen met een andere vriendin naar Art Rotterdam!

vrijdag, februari 09, 2007

052-Fantoom2

Had het gisteren niet uitgelegd, maar de groep waar ik de introductiecursus mee doe, opereert onder de naam The Finest Fantoomclass. Engels en Nederlands door elkaar. Ben benieuwd of ik de enige ben die dat is opgevallen.

Voordat ik gisteravond in slaap viel, heb ik nog mijn ideeën voor een kamer opgeschreven. Voordat ik uit bed sprong heb ik er nog een paar geschreven. De hele dag ben ik er mee bezig geweest. Het wordt tijd om het los te laten.

Met een vriendin ben ik naar de Sieradenparade geweest in het museum van Roermond. Heb wel heel leuke ideeën opgedaan. Help, ik loop over. Daarna ben ik nog even in de Lindanusstraat en daar heb ik gezien dat het mooie gebouw ook een modernere buur heeft, die ook op nummer 2 ligt... Welk gebouw zal het worden?

Ben toch overgestapt op de New Blogger. Het moest! Koppelverkoop!

donderdag, februari 08, 2007

051-Fantoom

Toeval of niet. Ik kreeg net de kans om in Roermond te kijken naar de lokatie, waar we onze eindopdracht gaan maken. Een prachtig gebouw op de Lindanusstraat 2!
Ik wil op de tweede etage, of de derde... en een raam aan de straat.
Op 28 februari gaan we iets uitzoeken. Spannend!
Ik heb al allerlei ideeën, van wapperende gordijnen, die geheimzinnig doorkijkjes vormen naar het volgende gordijn. En ook mijn garenklossen wil ik er als een mobiel gaan hangen als symboolvoor mijn gezin. Misschien mogen we verven, en misschien mogen we wel niets boren in muren of plafonds. Het is nog even afwachten wat de regels zijn, maar ja de regels kunnen alleen maar bestaan als er ook een reden is om ze niet op te volgen.

Voor de nieuwsgierigen, die geïnteresseerd zijn in mijn tekenkunstjes:

Ik heb les gehad van Marleen Hansen uit Melick, zie http://www.leren-tekenen.nl
Een verslag daarvan vind je op http://www.open.ou.nl/pmc/hobby/tekenen/index.htm
Nu heb ik nog les van Cris Vries uit Swalmen
http://crisvries.experthosting.nl/index.html (Hij geeft op maandag- en donderdagavond les, alleen in de winter). Nou ja, les... Ik vraag af en toe zijn mening, en ik kan heel veel met zijn opmerkingen. Ik gebruik zijn twee uurtjes om helemaal met het tekenen bezig te zijn.

Nog een laatste tip: tik in bij Google: betty edwards
Dan krijg je alles over het tekenen met je rechterhersenhelft...
Zo heb ik tekenen geleerd, en ik ben nog steeds lerende.

woensdag, februari 07, 2007

050-tussenbeoordeling

In een breed uitlopende hoek (sorry, geen foto) heb ik mijn kunst- en werken tentoongesteld. Het leek op het klaarzetten van een rommelmarktkraampje. Ook nu moest ik mij "verkopen". Het duurde best lang voordat ik een keuze had gemaakt wat waar moest komen, en wat er uiteindelijk op tafel kwam. Mijn medecursisten stonden te kijken van mijn potloodtekeningen van N. Het liep uit, en toen ik aan de beurt was voor een beoordeling, had ik maar tien minuten. Helaas weet ik niet hoe de externe mevrouw heet, maar ze zag dat ik feeling had voor textiel. Ook vond ze dat er te weinig 3D in mijn werk zat. De garenklossen waren wel weer leuk.

Het was heel leuk om het werk van anderen te zien, en hun verhaal daarbij te horen. Jammer dat ik niet bij iedereen aanwezig kon zijn. Ook de opmerkingen van de drie leraressen waren interessant om te horen. Het kwam niet bij iedereen uit de verf dat er een soort proces, vooruitgang te zien moest zijn.

En nu? Nu ben ik alleen maar moe. De volgende opdracht staat al voor de deur. Een kamer bewerken, werken met en in, helemaal alleen voor mij. Spannend! Het precieze adres? Lindanusstraat 2.

dinsdag, februari 06, 2007

049-beoordelingstress

Wat gebruik ik voor mijn beoordeling? Wat neem ik mee en wat niet? Het is nog niet zo eenvoudig, want ik heb zoveel gemaakt en gedaan. Ik zal me beperken tot de laatste vijf jaar. en dan ook nog mijn beste stukken. Van patchwork is er niets dat mijn goedkeuring kan wegdragen. De meeste up-to-date textielwerken zijn al weggegeven bij jubilea en bijzondere gelegenheden. Van de workshops heb ik nog wel materiaal, maar dat is niet verwerkt in een kunstwerk. En wat moeten ze met een idee? Want die heb ik genoeg. Er is niets af. Het zit nog allemaal in mijn hoofd, het ligt klaar om uitgevoerd te worden.

Een piepklein boekje heb ik wel nog kunnen maken in Publisher, met drie gedichtjes en drie tekeningen. Eens kijken of ik er nog een vierde verhaaltje aan toe kan voegen. Ik heb tenslotte ook vier tekeningen. Ook mijn interieur is nu af. Het gevilte vloerkleed neem ik mee, maar ik vind het niet zo geschikt voor de ruimte. In de hangmat heb ik een klein beeldje gemaakt met steentjes, een vrouwfiguurtje en een hondje. Gewoon aan elkaar geplakt met sieradenlijm.

Foto's komen nog...

zondag, februari 04, 2007

048-parallel

Over enkele dagen krijg ik op het werk een laptop met een dual 2 core processor.
Vandaag voelde ik me ook een computer met meerdere taken.
Ik wilde het huis opruimen voor de schilder. En ik ben begonnen om al mijn werkstukken die ik de moeite waard vind voor de beoordeling klaar te leggen. Ondertussen heb ik aan het mini-interieur gewerkt. Ik wil wel doorgaan maar dan heb ik morgenochtend kwart over zes een probleem. Ik wil mijn sieraden nog uitzoeken, en ook de gedichten zijn nog niet vormgegeven. Help, ik begin toch een beetje in tijdnood te zitten. En dinsdagavond heeft een Spaanse vriendin (Limburgse die in Spanje woont) een feestje. Ik weet nog niet of ik daar heen ga. Waarschijnlijk zie ik dan wel weer oude bekenden.

donderdag, februari 01, 2007

047-hard/zacht

Gisteren heb ik iets gedaan wat ik nooit voor mogelijk had gehouden.
In de cursus gingen we aan de slag met het interpreteren van een tekening in andere materialen. Thuis had ik al geassocieerd, en op de les ging het gewoon verder. In associëren ben ik heel goed, ik heb ook nooit een idee waar het naartoe kan gaan.
Maar goed. Als ik mijn tekeningen bekijk dan is het altijd zacht en met weinig contrast of durf. Mijn meegenomen materialen waren niet genoeg en na een kijkje in de kast kwam ik met een cone garen. Ans vond dat ik er iets mee moest. Ik dacht meteen aan het doorsnijden van draden en Ans zei het hardop. Het duurde even voordat ik -zonde- de eerste snee zette. Het deed me denken aan mijn eerste snijpracticum. Maar ik vind het enorm leuk en spannend om te zien welk effect zo'n snee op al het graren heeft.
Op zolder heb ik nog een paar wolletjes.... niets is meer veilig voor mij.

Ans heeft ook nog een presentatie gegeven over Alice Jetten, iemand die tekst en beeld gebruikt. Zie http://alicejetten.artolive.com.
Ik kreeg meteen ideeën van woorden of zinnen.
Vandaag heb ik tijdens de assessorentraining van mijn werk een klein tekeningetje en een zinnetje gemaakt.