donderdag, januari 31, 2008

145-vroeger



Als je opruimt kom je van alles tegen. Brieven, oude nota's, kindertekeningen, maar ook een paar van mijn eigen tekeningen. De rode is gemaakt op 24-11-1972. Ik zat toen op de HBS-B en ik kreeg er een 8,5 voor. De blauwe tekening zijn eigenlijk vijf kleine tekeningetjes, die op een wit vel zijn geplakt. Dit soort droodles maakte ik tijdens de les. Ik weet nog dat ik er haast niet mee kon stoppen. Er moeten er nog veel meer zijn, maar ik vrees dat ze verdwenen zijn. Omdat tekenen een examenstof was, moesten ze op school blijven tot na het examen. Mijn medeleerlingen en ik hebben onze laatste tekeningen nooit meer gezien. Spoorloos!


dinsdag, januari 29, 2008

144-zee



Hierbij twee voorbeelden van mijn laatste uitdagingen. De landscape-versie is qua tekening het beste, maar daar heb ik zitten knoeien met maskingspul (te langlaten zitten waardoor het papier beschadigd werd). De portrait-versie is qua tekening wat minder, maar de kleuren zijn beter. De golfjes heb ik hier met wit krijt "uitgespaard".

maandag, januari 28, 2008

143-shibori3




Omdat het zonnetje lekker scheen heb ik op zaterdag al mijn Shiborilapjes gefotografeerd. Niet in de zon, maar op de witte tafel in de woonkamer. Daarna had ik nog tijd om de tuin in te gaan en te genieten van alle sneeuwklokjes en wat verdwaalde krokussen.
De eerste foto bevat een voorbeeld van karamatsu shibori (de vier buitenste cirkels, detail tweede foto) en bound resist = afbinden (binnenste cirkel, detail derde foto). Ik ben van plan om een webboek te maken van mijn eerste stappen in de shibori. Daar heb ik al die foto's voor nodig.
Het kleed voor de woonkamer is nu echt bijna af. Alle bloemetjes zijn gehaakt, ik hoef ze alleen nog maar te bevestigen. Toch heb ik nog zin om meer bloemetjes te haken. Ben een beetje verslaafd, geloof ik. Mijn kleindochter vind het prachtig om met een schaartje de draadjes af te knippen. Ze staat dan met de schaar vervaarlijk te zwaaien en zou niets liever doen dan meteen de schaar erin te zetten. Daar leer je snelhaken van!

donderdag, januari 24, 2008

142-shibori2





De laatste steekjes heb ik losgemaakt van mijn Shiborilapjes. Met liefde en trots heb ik naar het resultaat gekeken. Ideeën om er iets mee te doen borrelen constant in mij op. Gelukkig heb ik straks weer weekend. Eerst wil ik ze allemaal nog strijken, tenminste die ik "plat" wil hebben. Want sommige lapjes hebben een heel interessante structuur. Hier nog wat voorbeelden. De drie ronde cirkels zijn met een kurk gemaakt. De donkere lappen zijn van ongeverfde zijde (sjaal) en geverfde wolvilt (vierkantje). De andere lappen zijn toevallig beide van reeds mislukte geverfde stof gemaakt.

woensdag, januari 23, 2008

141-shibori



Met 17 vrouwen twee dagen naaien en verven is een manier om alles om je heen te vergeten. Maandag hebben we genaaid, geplooid, gevlochten en ingebonden. Gisteren ging alles in het verfbad en in de spoeling. Daarna volgde het "grote uitpakken". Naaisels werden losgetornd, klemmen werden verwijderd en de ene na de andere "oooh" vulde de grote ruimte in Maasbracht. Op de foto is te zien hoe witte bonen, ingebed in de witte stof, daarna met draad omwikkeld mooie kringen op de stof als resultaat hebben. Katoen ging in een ander verfbad (blauw) dan wol en zijde (zwart van drie kleuren). Het is verwonderlijk wat een prachtig effect het simpel verfrommelen van de stof en dan opbinden met elastiek heeft. Gisteravond laat heb ik nog de laatste naaisels losgemaakt. Ik was zo benieuwd naar het resultaat! Het was alleen jammer dat de stof die ik gekocht had als zijnde katoen, kennelijk toch een menging was met iets polyester, want er zit een beetje wit doorheen. Het geeft dan wel een beetje verweerde-japan-look.

zondag, januari 20, 2008

140-mindmap

Mindmappen is een bezigheid die ik onder de knie wil krijgen. Ik ben eraan verslaafd. Op mijn werk heb ik laatst vier presentaties op mindmapmanier genoteerd. Ben benieuwd wat ik er volgende week nog van weet. Mindmappen kun je op elk gebied toepassen, van zelfanalyse, via problemen oplossen tot betere studieresultaten. Ik had altijd gedacht dat je in een keer een mindmap maakt, maar er gaat meer tijd inzitten. Ook moet je er zo'n honderd maken voordat je het onder de knie hebt. Dat haal ik dit jaar wel. Heb al een dikke map met A3papier gekocht. Nu nog wat mooie viltstiften bij de hand...
Morgen begin ik aan de cursus Shibori, en zoals gewoonlijk ben ik net klaar met inpakken. Alles op het laatste moment. Ik ben er klaar voor!

woensdag, januari 16, 2008

139-toonwaarden

Het is gek. Heb ik net met mijn schildermaatje een oefening gemaakt om donker-licht-toonwaarden in een tekening te krijgen, kom ik op internet een interessante oefening tegen. Een zwart-witfoto overschilderen met verschillende values (toonwaarden) kan je helpen beter te kijken. Het lijkt mij nu een uitdaging om dit juist voor kleurenfoto's te doen, en dan alleen in zwart-wit te schilderen.
Afgelopen maandag heb ik zitten zwoegen op mijn aquarel van moeder+kind aan zee. Ik had een extra schetsje nodig om geloofwaardige plooien in een jurk te maken. Waar Wehkamp en Otto al niet goed voor zijn. Voorbeelden genoeg op deze websites voor jurken. De schets wil ik afmaken met lucht en zee, waarbij ik de witte kopjes van de golven met witte oliepastel wil tekenen voordat mijn kwast erover komt. Als het klaar is, zet ik het op deze weblog.
Ondertussen ben ik hard aan het haken...
Misschien dat ik vrijdagmiddag naar Realisme 08 in Amsterdam ga. In het weekend heeft de trein weer eens vertraging. Het is de tweede keer al dat ik iets laat schieten omdat er iets met de trein is.. En dat eind met de auto rijden, daar heb ik geen zin in.
Heb net mijn computer op de nieuwe plek gezet, nu nog wat kasten bij Ikea en dan lijkt het niet meer zo rommelig...

donderdag, januari 10, 2008

138-multi-tasking




Eigenlijk is het niet effectief om met meerdere projecten bezig te zijn. Ik kan het echter niet laten. Vannacht ben ik nog begonnen aan iets nieuws. Ik wil van de plastic boodschappen tasjes nieuw dikker plastic maken en die dan als patchwork aan elkaar zetten. Uit Parijs had ik nog van die hele dunne tasjes. In China en Australië (vandaag) zijn deze tasjes niet meer te krijgen in de winkels (vanwege milieu-problematiek). Tussen bakpapier leg ik 6-8 lagen plastic. Dan strijk ik ze aan elkaar. Ik merkte wisselende resultaten. Bij de eerste poging bleek het strijkijzer te warm. De laagjes krompen heel erg snel, en het geheel was na afkoeling wel erg stijf. Toen ik de laagste stand had, ging het een stuk beter. Toch wordt het soms niet warm genoeg. Soms is het te dik. Ik had dikker plastic met geverfde buitenkant tegen elkaar aan gelegd. Dat smolt niet zo goed, en toen het wel ging smelten ging het weer te snel. De verflaag mag trouwens niet als buitenste laag. Je schijnt dan een vreselijke knoeiboel te krijgen. Ik ben gek op letters en spaar nu doorzichtige zakken omdat je die dan mooi over deze letters heen kan leggen.


Ook heb ik nu eindelijk eens mijn etuitje afgemaakt. Als ritssluitingtrekker heb ik een versiering uit Kirgizië of Afghanistan, "gered" bij Shirdak.



En als laatste bijdrage laat ik mijn verf-op-stof-werkje zien. Ik ben met de punchmachine aan de slag gegaan en heb er draden, wolvezels, zijdevezels en een stukje zijdecocon op bevestigd. Helaas heb ik meteen geoefend om een naald te vervangen. Omdat ik praktisch ben, heb ik er een haak-opbergtasje van gemaakt. Leuk, toch?

zaterdag, januari 05, 2008

137-stempel





Op een rommelmarkt heb ik een stempel voor een klok zonder wijzers op de kop getikt. Hiermee kregen kinderen les in klokkijken. Waarschijnlijk moesten ze dan de wijzers van bijvoorbeeld 4 uur zelf intekenen. Ik wilde dit gebruiken voor mijn nieuwjaarwens. Zie het plaatje met de vele cirkels. Maar ik wist niet hoe ik de scanner nu goed moest gebruiken, en de afdruk werd een teleurstelling. Ik ben opnieuw begonnen. De tweede poging was beter, maar had nog niet de srankelijke kleuren van het origineel. Ik heb nog veel te leren. Mijn voornemen om elke twee dagen een tekening te maken heb ik al gebroken. (zucht, leg ik de lat te hoog?)