woensdag, januari 31, 2024

3220-bezig

Voor de bruiloft had ik nog ringen gevouwen. Hier is er eentje. Kleinzoon B. wilde uiteraard er ook eentje maken. Oma had gelukkig vouwpapier bij zich. Hihi.

Vandaag op zoek gegaan naar mijn oude gele linnen gordijnen op zolder, voor de nieuwe woonplek van de oudste kleindochter. Helaas niet gevonden, wel deze zakken kunnen vullen met oude en kapotte kleren. Dus de gele en blauwe zak in de kledingbak en die twee kleintjes in de container gedaan. 

En dan in een nieuwsbrief mooie borduursels bestuderen! Kijk zelf op de onderstaande link

 https://exhibition.fibreartstaketwo.com/books/vwsp/?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Showcasing+you%21&utm_campaign=October+Newsletter#p=33

maandag, januari 29, 2024

3219-feest

Een heel geurig boeket voor onze tweede dochter haar trouwdag. Samen met de bloemist heb ik dit verrassingsboeket samengesteld. Het was een heel leuke dag met eerst een korte plechtigheid in de stadswinkel. Na afloop vroeg ik de buitengewoon ambtenaar of ze mijn vader Coors kende. Ze trouwde de stellen bij Married at first sight, en ik herinnerde me een verhaal van pa over de gastvrouw in de kerk, die mensen trouwde op tv. Ja dus, ze herinnerde zich mijn vader én zijn spekkoek. Ze zei dat ze hem nooit zal vergeten. Wat een mooie ontmoeting. 

Na de plechtigheid zijn we gaan lunchen. Lekker en gezellig samenzijn. En ook tijd voor (onverwachte) cadeautjes.

zondag, januari 28, 2024

3218-zon

Twee dagen al schijnt de zon. Heerlijk! De krokussen in de tuin gaan nu wél open. Gisteren zag ik in Roermond twee vlinders. Vandaag zat er ook eentje op de vuilnisbak in de zon. Wilde de oude tafel van mijn oma aan de oudste kleindochter geven om haar studio in te richten. Helaas bleek er één poot helemaal verteerd te zijn door de houtworm. De helft heb ik vanaf gezaagd en weggegooid. Maar wat nu? Een andere poot? Een andere tafel? Ik zal het morgen maar eens vragen. Morgen hebben we feest. Onze tweede dochter gaat trouwen! Gewoon even naar het stadhuis en dan lunchen. Zin in.

zaterdag, januari 27, 2024

3217-onderzoek

Ben een onderzoek gestart naar de belevenissen van mijn opa Coors in Nederlands-Indië. Ik had ooit internetadressen bewaard over hem, maar die website van de Koninklijke bibliotheek bestaat niet meer; die heet nu Delpher.nl. Alles moest opnieuw. Ben er al een paar avonden mee bezig. Met de rode pen van mijn moeder, schrijf ik op in welke krant ik wat gevonden heb. Zó grappig dat ik in de Sumatra-post van 03-07-1903 een trouwaankondiging vond van een oudere broer van mijn opa én een geboorteberichtje van een zoon van mijn overgrootvader aan moederskant. Dacht niet dat het mijn opa was, maar moet het nog opzoeken. 

Ondertussen heb ik opgepast en zijn we even een wandelingetje gaan maken (koude wind). Tussen de bedrijven door weef ik af en toe wat draadjes. Midden rechts: dit is de voorkant. Vanaf dat punt weef ik voor en achterkant rondom. Moet straks wel veel draadjes wegwerken. 

vrijdag, januari 26, 2024

3216-weefsel

Kon mijn mohairgaren niet vinden. Gek hè? Daarom met wat kleine bolletjes wol aan de slag gegaan. Eerst de boog we en, dit wordt de omslag van het tasje. Daarna gaat de inslagdraad ook achterlangs. Denk wel dat het tasje gevoerd moet worden. Ik voorzie gaten aan de zijkanten.

woensdag, januari 24, 2024

3215-adhd

Heb ik last van ADHD als ik wéér een nieuw projectje begin? Of is het gewoon uitstelgedrag voor al die andere klussen in en rondom het huis? Op Instagram zag ik een post van @bookhou over weven met een stukje karton en wat spelden. Ik wilde het zó graag proberen… ben al begonnen. Rechtsboven is de voorkant van het tasje. Rechtsonder is de achterkant inclusief de flap naar voren. Nu nog wat pluizig garen zoeken… Wordt vervolgd.

dinsdag, januari 23, 2024

3214-spechtsoort

Helemaal blij! Gisteren had ik wat (onduidelijke) foto’s gemaakt van een specht. Blijkt het tóch de Middelste Bonte Specht te zijn. Die is veel witter bij kop en buik. Waarschijnlijk heb ik hem al eerder gezien maar is het niet tot me doorgedrongen. Trouwens, mijn leuke kokosnoot met vetbollen-inhoud is verdwenen. Verdenk de steenmarter van diefstal. 

Moest even een eindje fietsen met wel heel erg veel wind. Mijn jas bolde er helemaal van op. Gelukkig op de terugweg had ik wind mee. Koud was het zeker niet meer.

zondag, januari 21, 2024

3213-Utrecht2

In de bibliotheek Neude, rechts in het blauw!

Het resultaat in vogelvlucht. Het boekje heb ik gemaakt van een reep gebruikt aquarelpapier. Midden rechts: teveel details, kreeg het niet meer af en geen tijd om te kleuren.

Rechtsonder: met een deel van de Dinosketchers in een café gegeten. Dit is een klein groepje tekenaars uit NL en D. 

Grappig detail, op de voorkant van mijn boekje had ik vierkantjes getekend. Laten die toch terugkomen in het ontwerp van de bibliotheek! Op de bogen!

zaterdag, januari 20, 2024

3212-Utrecht1

Op weg naar de National Sketchday in Utrecht in de bibliotheek Neude heb ik mijn vriendin getekend. Ha, ze is een beetje ingekort.

Linksboven zie je mijn boekje in het oranje cirkeltje (zoekplaatje) bij de Throw Down (laten zien wat je gemaakt hebt). Rechtsboven zie je mijn sticker op een verkeerspaal op de Lijnmarkt, ter hoogte van nummer 11. Moest even wachten op vrienden en werd baldadig, haha. Rechtsonder zie je de hal van de bibliotheek, een voormalig postkantoor van 1920, gebouwd in de Amsterdamse stijl. Linksonder zie je hoe ik naar het station gelopen ben. Ik had eerst mijn oudste kleindochter bezocht in haar huidige studio. Zó gezellig en waardevol. Morgen meer over deze dag.

vrijdag, januari 19, 2024

3211-winterwerk

Toch nog gelukt om twee sneeuwpopjes te maken. De sneeuw plakte niet goed. 

Van een cyanotype lapje heb ik een etuitje gemaakt voor een stel kleurpotloden die al jaren in de kast lagen. Ze mogen nu mee op reis. Ik denk dat ik ze voor gezichten ga gebruiken, veel roze en beige, met een vleugje blauw.

donderdag, januari 18, 2024

3210-aanvulling

Op de allerlaatste pagina van mijn schetsboek heb ik toch maar nog het gouache-paletje getekend en beschreven. Gouache kleurt zo lekker op gekleurd papier. Helaas is de verf al helemaal ingedroogd en ik weet niet of het veilig is het te vervoeren. Wordt vervolgd.

Er vliegen twee roodborstjes rond in mijn tuin. Ze denken allebei dat ze de baas zijn over dit gebied. Rechterfoto is met zonlicht gemaakt, de linker toen het sneeuwde. Ik zie toch verschil! Zal toch nog eens goed kijken. Andere jaren verbleven er een dikker en een dunner exemplaar, die waren gemakkelijker uit elkaar te halen.

woensdag, januari 17, 2024

3209-puntenslijper

Op de laatste bladzijde in mijn #journal heb ik mijn puntenslijper getekend. Het ‘leeft’ rechts van mij aan de tafel. Klaar voor gebruik. Ik kan er heel scherpe punten mee slijpen! Van pa’s erfenis gekocht!

O, en ik kreeg er drie potloden bij van Caran D’Ache, gemaakt met de koffiedrab uit gerecycleerde Nespresso cupjes. Als ik ze slijp dan ruik ik de koffie (in de verte).

dinsdag, januari 16, 2024

3208-zuinig

Het duurde even, maar ik heb eindelijk mijn tekenboekje vol. Dit is de voorlaatste tekening. Misschien ben ik een zuinig mens, misschien ook niet, maar ik gebruik de allerlaatste restjes van staande tubes. Daarvoor knip ik het tubetje dwars middendoor. Ik gebruik de bovenkant als deksel. Zelfs de gel medium blijft goed in deze geopende tube. Zo kan ik er met een kwastje de restjes nog uithalen.

zaterdag, januari 13, 2024

3207-toenwasernogmaareen

Tja, toen was er nog maar één. Uit luiigheid (wat een gek woord) stonden de Chinese vazen nog steeds in de gang. Helaas is er een per ongeluk gevallen, had ik het maar niet als kapstok moeten gebruiken. Nee, ik ga hem niet lijmen met kintsugi-lijm.

donderdag, januari 11, 2024

3206-reepjes

Deze zeven reepjes zijn gemaakt op ‘gestolen’ momenten, met restjes vlies en restjes stof. Nee, ze horen niet bij elkaar. Elk reepje zal een hoofdrol zijn in nog te maken tassen, etuis of objecten. Helaas is er in de restjes stof stapel nauwelijks vermindering zichtbaar. Hihi.

woensdag, januari 10, 2024

3205-tweeafdrukken

Haha, tóch het verhaaltje erbij vergeten te schrijven. Dit plaatje komt van een foto van een trotse oma (toen nog in wording). Ze had het babykamertje ingericht en kleur gegeven. Ik heb maar twee afdrukken gemaakt met een restje van de charbonnel inkt, die nog op tafel lag. Nu nog een kaartje maken en bezorgen bij de kersverse ouders.

dinsdag, januari 09, 2024

3204-selfie

Toen werd het tijd voor voor een selfie. Het lukt nog steeds niet goed, dat afdrukken met de pastamachine.

Net nog in de sportschool… ben er alleen. Nog een van de laatste kracht oefeningen en dan nog crosstrainer en roeien. Morgen hoor ik of ik goed bezig ben.

maandag, januari 08, 2024

3203-derdepoging

Ja ja, mijn eega was aan de beurt. Snel een tekeningetje gemaakt van een foto. Spiegelbeeld maken en dan drukken maar. Dit keer had ik geen echte tetrapak-karton. Het lukte me niet echt om mooie afdrukken te maken. De bovenste, de vierde afdruk, is wel okay. 

vrijdag, januari 05, 2024

3202-tweedepoging

Had nog een uurtje over om een tweede tekening te maken op het Tetrapak-karton. Het werd een dansmomentje van kleindochter3. Er ging van alles fout bij het bewerken van het karton. Er verdwenen stukjes zilverlaag, kreeg het mondje niet mooi, de kleur werd niet overal goed opgenomen. Maar ik kreeg toch drie afdrukjes. Vier bij vijf centimeter, denk ik. 

Moest de boel weer opruimen, dus even een nieuwe afspraak met mezelf maken…

donderdag, januari 04, 2024

3201-afdruk

Het moest maar eens gebeuren, een afdruk maken met behulp van een pastamachine en de binnenkant van een kartonnen drankpak. Je kunt de methode vinden door te zoeken op : tetrapak, kitchen gravure, @atelier_tetrapak.

In het kort: je maakt een tekening (in spiegelbeeld) met een scherpe punt. Goed indrukken en als iets zwart moet worden kun je het zilverlaagje helemaal weghalen. (Rechtsonder). Je smeert het dan in met speciale inkt. En dan veeg je het weer weg zodat alleen de lijnen nog inkt bevatten (rechtsboven). Vervolgens maak je een pakketje met vilt, vochtig papier, het tetrapakpapier en weer vilt. Het moeilijkste is om dit netjes door de pastamachine te draaien. Mijn eerste afdruk was helemaal scheef. 

Ben niet ontevreden, morgen meer.

woensdag, januari 03, 2024

3200-baby

Vorige week werd er een kleinkind geboren in onze vriendenkring. Naast het nieuwjaarskaartje wilde ik ook een klein tekeningetje toevoegen. Het is alweer zo lang geleden dat ik een mensenkind getekend heb! Het viel nog niet mee. Dit is poging drie. 

maandag, januari 01, 2024