donderdag, september 29, 2022

2965-constructief

Niks creatiefs vandaag, niks kunnen fietsen, gewoon poetsen en schoonmaken in pa’s huis. Een foto van de trap naar de zolder, waar ik o.a. wat plakkertjes heb verwijderd, vóór het stofzuigen. Er komt schot in.

woensdag, september 28, 2022

2964-tienertijd

Bij opruimen in huis kom je wel eens wat tegen. Dit heb ik gemaakt als tiener. 12 bij 14,5 cm. Het patroon zal uit de Ariadne komen. Vraag me niet uit welk land dit motief komt; ik heb geen flauw idee. 

dinsdag, september 27, 2022

2963-zonnekunst

Op het weer zeiden ze afgelopen zondag: geniet Canadese laatste droge dag. Nou, dat heb ik gedaan. Eerst wat cyanotype gedaan, toen een rondje gefietst en daarna met de jongste telg van de familie geknuffeld. Voordat ik het wist was de zondag alweer voorbij. 

Linksboven zie je een beetje het resultaat. Een paar stofjes zijn in de thee beland voor een kleurtje.

zondag, september 25, 2022

2962-indigo

Afgelopen woensdag heb ik met kleindochter Z. de Japanse indigo geplukt. Persicaria Tinctoria heet de plant. Het duurde lang voordat het een wat stevigere plant werd. Maar nu was het tijd om te oogsten. Op internet zag ik dat mensen al drie keer geoogst hadden. Ik heb de blaadjes in de koelkast bewaard want ik kon donderdagochtend pas weer verder. Toen was het knijpen met een beetje zout, handschoenen aan en de stof erbij doen.

Rechts zie je het resultaat. Een echt donkerblauw krijg ik er niet mee. Links zie je trouwens het resultaat van de avocado-experimenten, ook met ijzersulfaat. 🤔 Zou ik dat ook nog met de indigo kunnen doen? Wordt vervolgd!

zaterdag, september 24, 2022

2961-volleRit

Na een volle oppasdag gisteren heb ik vandaag weer gesorteerd en gesjouwd in het ouderlijk huis mijn auto zat weer helemaal vol. De as van pa en ma gaat voorlopig met mij mee (links vooraan in de Action tas). Volgende keer nog wat behangrandjes plakken en in de tuin werken. We moeten ook nog poetsen. 

woensdag, september 21, 2022

2960-probeersels

Waarom niet iets proberen op de late avond? Tip van Ruth Norbury! Misschien mag ik het niet delen, maar zoveel mensen lezen mijn blog niet, dus… neem theepapier (gebruikt), een wierookstokje en brandt gaatjes in het papier. Je voelt je een echte pyromaan! Gelukkig heb ik ter bescherming van mijn bureau een grote vuurschaal voor mijn wierook. Maar nu ruikt het wel naar Nag Champa in huis. Nu nog bedenken waar ik deze delicate papiertjes op ga plakken.

dinsdag, september 20, 2022

2959-bezig

De middelste heb ik gemaakt. Met de kleinzonen!

En hier ben ik in pa’s huis nog bezig met het plakken van vers geverfd behang. De randjes zijn indertijd dus niet zo goed geplakt, pa! 

zondag, september 18, 2022

2958-afscheid

Vanochtend zijn we om 10:00 vertrokken uit de Elzas. Met pijn in ons hart, terugkijkend op een paar vermoeiende maar gezellige dagen. Wat fijn dat we toch nog koud maar mooi weer hadden. Totdat we in Duitsland kwamen. Het heeft toen alleen maar geregend. Wat files en omleidingen later kwamen we een voor een thuis aan. Eerst opruimen en dan weer dromen van nieuwe kunstwerken. 

zaterdag, september 17, 2022

2957-patchwork3

De laatste dag. Eerst naar de slager voor wat lekkernijen (rechtsboven). Dan nog even in Sainte-Marie-aux-Mines geweest voor de laatste tentoonstelling (rechtsonder). Daarna via een binnenweg met veel haarspeldbochten en ongeveer 800 meter stijgen en dalen naar Ribeauvillé (de twee linkerfoto’s). Jaja, 742 km! Vriiwel droog gebleven.

De stad was bééldig, zaterdagmiddag waren er al veel winkels dicht. Jammer of misschien wel gelukkig. We zijn ook bij de supermarkt LeClerq geweest. Hoe het allemaal in de auto moet zien we morgen wel. 

‘s Avonds hebben we bij À la Vignette gegeten, mét wijn. Ik kreeg het er warm van. Morgen gaan we alweer. De tijd vliegt. Er zit nu een mug op de slaapkamer. Oei.

vrijdag, september 16, 2022

2956-patchwork2

Dag twee van de patchwork tentoonstelling in de Val d’argent. Weer veel gezien en gelopen. Kan er niets aan doen, maar ik moet bijna met iedere standhouder een buitenlands praatje maken.

‘s Avonds hebben we de nieuwe pup van de wijnboerin geaaid, gingen we aan de choucroute met worst (zuurkool) en hebben we lapjes bekeken.

donderdag, september 15, 2022

2955-patchwork1

De kop is eraf! We zijn naar Sainte-Marie-aux-Mines geweest. Af en toe nat geworden maar dat was niet erg. Allen in de kapel moeten we nog kijken. 

Mijn pootjes wilden eigenlijk niet meer, maar het is toch weer goedgekomen. Zelfs de winkeltjes heb ik kunnen bekijken zonder veel uit te geven, haha. 


woensdag, september 14, 2022

2954-nieuwWoord

Weer in de Elzas! Logeren bij de wijnboerin als vanouds. De reis was nat tot zéér nat. Aquaplaning gehad, maar de Volvo heeft zich uitstekend gedragen. We konden niet harder dan 50 km per uur op de snelweg. Maar de zon scheen weer als vanouds toen we het dorp lopend gingen verkennen. Morgen gaan we naar de patchwork tentoonstelling in Sainte-Marie-Aux-Mines.

Bij het eten heb ik een nieuw woord geleerd. Jambonneau was geen stukje ham, maar een soort schenkel met vlees eraan. 

dinsdag, september 13, 2022

2953-stiltesvandedag

Het zijn niet alle lapjes die uit het eco-printexperiment komen die hier staan. Maar er zitten werkelijk fantastische afdrukken tussen. Jammer van de wat fletse kleuren door het ijzersulfaat. Wellicht zat er teveel in de vloeistof? 

Vanmiddag had ik ook de twee jongste kleindochters op bezoek. Twee tegelijk is niet zo eenvoudig. Even op de fiets naar de speeltuin zat er bijvoorbeeld niet in. Maar dat komt wel weer. De jongste viel bij mij op de arm in slaap. Ben benieuwd of ik morgen spierpijn heb omdat ik zeker een half uur zo met haar heb rondgelopen.

zondag, september 11, 2022

2953-ecoprint

Wat een zondag weer! Niks rust. Wassen, opruimen, koken. Stukje fietsen naar een tentoonstelling in de Beggardenkapel. Karin van der Linden had er vijf werken hangen. Maar ook ander leuk werk gezien. Natuurlijk kijk ik ook graag naar het huis, stiekem binnen kijken. Het ligt er mooi, maar of ik in een kapel zou willen wonen?

Ondertussen ben ik mijn verjaardagsboeketten aan het eco-printen. Volgende week zullen ze toch weggegooid moeten worden. Eerste foto rechtsboven: badje met ijzersulfaat, daaronder een badje met aluin, rechtsonder de schillen en pitten van twee avocado’s én een aluminium schaaltje. Misschien krijg ik er een mooier roze door. Helaas heb ik de fout gemaakt om er een in ijzersulfaat gedoopt stofje in te gooien. Nu is het grijzig geworden. 

Na het tanken ‘s avonds en bezoek aan de grotere kleindochters zag ik een vos lopen in de straat. Wat een schitterend beest, en supersnel. De maan en Jupiter waren ook mooi. Het ruikt naar herfst hoor.

vrijdag, september 09, 2022

2952-drukdagje

Mocht vandaag ook een middagje op de jongste telg van de familie passen. Grote zus is heel lief voor haar. Ik zie geen jaloezie. Kleine T. is net twee maanden oud, maar ze lacht en praat met mij. Adorabel! En ze heeft sterke buikspieren, wil gewoon zitten. Maar slapen, ho maar. Een kwartiertje hier, een half uurtje daar.

Deze cyanotype was dus mislukt, misschien wordt het nog donkerder? Te kort aan een zielig zonnetje blootgesteld. 

donderdag, september 08, 2022

2952-atelierdag

Heb geprobeerd met vlas een afdruk te krijgen op cyanotype stof. Maar het resultaat valt een beetje tegen, morgen laat ik het zien. Kwestie van te weinig licht en te kort ‘belicht’. Verder ben ik naar het atelier gegaan in Mönchengladbach, gewoon met de auto. Daar heb ik bloemen uit eigen tuin gekregen en ben ik gaan werken aan mijn linnen lap en gekleurde staaltjes. 

woensdag, september 07, 2022

2951-batikControle

Op de Tong Tong Fair in Den Haag was er een Batik Stand waar Sabine Bolk een spreekuur had om je batik te definiëren. Hierboven zie je drie gekregen stukjes stof. Vlnr: links is een zeefdruk, dus geen echte batik. Er zijn lijntjes langs de rand waaraan ze kon zien dat het een zeefdruk-afdruk was. 

Midden: dit is een combinatie van batik cap (stempel) en batik tulis (kleine puntjes).

Rechts: dit is een zuivere batik tulis (met de hand getekend). Er is een grote orchidee afgebeeld. 

Deze batik vond ik bij een stand van Indonesische handwerkers. Het zal wel een echte zijn. 

Voorlopig heb ik nog genoeg batiks om mee te werken. 


dinsdag, september 06, 2022

2950-tante

Vandaag was de begrafenis van een nicht van mijn moeder. Links zie je haar geschilderd door een vriendin, de kleine tekening is gemaakt door haar vader. Heel bijzonder. Tante S. heeft ooit varkentjes gespaard, en later in haar leven (bijna 84 geworden) vond ze het wel genoeg. We mochten allemaal een varkentje meenemen, verstopt in een lapje. Ik heb een grote en toch ook een kleintje meegenomen. Het grote varken is gemaakt in Hawkshead, Lake District. Daar ben ik blij mee. Dank je wel, tante.

maandag, september 05, 2022

2949-kunstwerkje

Natuurlijk kon ik het niet laten om afgelopen zaterdag wat (verlepte) bloemetjes te plukken in de tuin bij het Flachsmuseum. Ook had ik oude eucalyptusbladeren een uur geweekt in water met azijn. Ik had vier lapjes, twee waren van een oude kussensloop van mijn ouders, de andere twee waren van linnen. Een van elk soort ging een half uur in water met ijzersulfaat. Moest het ‘blussen’ met ‘baking soda’. De andere lapjes moesten ook nog in aluin, maar dat was ik vergeten. 

De volgorde van werken: lapje (met aluin) neerleggen, bladeren en bloemetjes erop, lapje met ijzersulfaat erop, plastic erop, strak oprollen op een stukje hout of plastic rondhout, goed vastbinden met touw.

In een grote pan water koken met wat stenen erin, de rolletjes erin leggen, mogen niet in het water, anderhalf tot twee uur koken/stomen. Af en toe kijken of er nog genoeg water in zit. Én pas op voor de hete stoom.


zondag, september 04, 2022

2948-terugblik

Wat een dag! Warm, hele dag gestaan, opeens lesgeven aan 16 Duitse kinderen, lieve vriendinnen die op bezoek komen, te weinig gegeten, genoeg gedronken. Mijn eerste solo-expositie met mijn verfspulletjes is een feit. Het Flachsmuseum had een supergezellige dag, er waren ook veel kraampjes waar ik niet geweest ben. Ik durfde mijn kraampje niet alleen laten. Herr Georg Wimmers mocht van mij aankondigen dat de kinderen die een vlasdiploma gingen halen bij mij langs mochten komen voor het blauwe wonder. Wat ik met ze gedaan heb: ik heb uitgelegd wat de bedoeling was; ze konden in de tuin iets uitzoeken om een fotogram mee te maken; kregen een klein lapje cyanotype stof; bloemetje of blaadje erop; en dan in de zon. Vijftien minuten wachten. En dan wassen. Het wonder bestond uit de verkleuring van de stof van groen naar blauw. De oohs en aahs waren niet van de lucht. Ook bij de ouders! Dus groen minus geel wordt blauw! Dûhhh.

Note to self: technieken om kleur te geven aan linnen beter rubriceren, uitleggen en bordjes neerleggen. Solardye, exhaustbaths, hammering, steaming, cooking, cyanotype, indigodyeing, shibori, batik. 

zaterdag, september 03, 2022

2947-voorbereiding-expositie

Work in progress. Nog niet klaar, maar ik neem het wel mee naar het Flachsmuseum.

De dag begint volgens de website en deze poster om 11 uur. Zegt de organisator Georg Wimmers: nee hoor, om 11 uur gaat de deur open. Nou, dat wordt spannend. Ik moet nog van alles ophangen en neerzetten. 

En om 14:00 mogen de kinderen die les krijgen in het vlas- en linnenproces bij mij een cyanotype maken. Heel benieuwd hoe dat gaat.

vrijdag, september 02, 2022

2946-tentoonstelling


Eigenlijk hoef ik geen verdere uitleg te geven, toch? Voor mijn eigen administratie dan toch maar een poging wagen.

Zondag 4 september sta ik met mijn natuurlijk-verven-spulletjes op de Flachstag (dag van het vlas). Ik neem mijn laatste werk vol linnen lapjes mee. Het is nog niet af, helaas. Maar het geeft een mooie indruk van wat er allemaal mogelijk is. De armband is gemaakt van zelfgekleurde lapjes wol. Die neem ik ook mee.

Misschien tot ziens? Het is van 10-17. Ik neem ook wat cyanotype en eco-printing werk mee.

donderdag, september 01, 2022

2945-terugblik

Een dag later. Gisteren was mijn verjaardag. Wat overblijft zijn de etensresten, rondslingerend speelgoed, een half opgeruimde tafel omdat we gewoon op de banken gingen zitten om te eten. Binnen en buiten speelde het feestje zich af. Bloemen, cadeautjes en een technologisch elektronisch wonder voor mijn pols om mee te spelen. Voorwaar een gedenkwaardige en hartverwarmende dag. Vergeten zijn de uren boodschappen doen, uien en knoflook snijden, boemboes maken en koken. Ik denk ook even aan de jongste kleindochter die in mijn armen in slaap mocht vallen. En als ik deze emmer zie met blikjes fris denk ik meteen aan de kleinzonen die om de zoveel tijd weer trots een blikje gevist hadden. Elk jaar weer markeert mijn verjaardag het einde van de zomer en het begin van de herfst. Zo voelt dat voor mij. Nog even genieten van de warmte!