donderdag, december 31, 2020

2543-voorbereiding

Ondanks al het oppassen ben ik toch weer bezig met mijn nieuwjaarswens. Ondertussen verbaas ik me over het gevoel dat 2020 zo snel voorbij is gegaan. In het begin heb ik hard gewerkt aan de tentoonstelling in de ECI. Dan was er ook nog de geboorte van ons zesde kleinkind. En Corona, waardoor alle plannen, reisjes en geplande tentoonstellingen niet door gingen. Stille wegen, waar je maar 100 km/u op mocht rijden. Bizar allemaal. Het jaar stond ook in het teken van een nieuwe hobby van manlief, handboogschieten! De tuin kreeg een face-lift. Ik heb er ook uren in doorgebracht met experimenten met natuurlijke verfstoffen. Ik heb nieuwe routes op de fiets ontdekt. Er ging van alles kapot; televisie, wasdroger, oven. Er moest een nieuwe computer komen, want Windows 7 werd niet meer ondersteund. We hebben onze verjaardagen moeten vieren op meerdere dagen. Ik ben verslaafd geraakt aan het volgen van online workshops en ik heb nog nooit zoveel online besteld. Een raar jaar. Ben niet de enige die dat zegt. Ik mis de ontmoetingen met familie en vrienden, de kussen en omhelzingen, de gezellige reisjes met de trein, het tekenen samen met vrienden, de korte vakanties in het buitenland, op terrasjes zitten met  mijn lief. Ik maak me zorgen over alle mensen in de zorg, over alle zieken, over mensen die iemand verloren hebben, of die eenzaam zijn. Ik denk aan de jeugd die zich even geen raad weet, en aan de ondernemers met dalende inkomsten en een onzekere toekomst. En dan kijk ik naar de jongste kleindochter die probeert te lopen, die precies weet dat het stokje bij de xylofoon hoort, die smakelijk een mandarijn kan eten en die ‘eten’ kan zeggen. Ik krijg nu meer oppastijd toegewezen omdat crèches en scholen dicht zijn. Eigenlijk is dat heel erg genieten!

Zo, nu weer verder met ‘steken’ in dit iets te harde materiaal. Het zal wel weer een uitdaging zijn hier een fatsoenlijke nieuwjaarskaart van te maken.

woensdag, december 30, 2020

2542-kotsmisselijk

Kan geen taart meer zien! Gelukkig hebben we hem nu opgegeten! Poeh, het vinden van de juiste kleuren voor de cake was nog niet zo gemakkelijk met mijn beperkte kleurenpalet. Het huis is nu bijna weer van ons; al het speelgoed weg, de kruimeltjes opgeruimd en alle bordjes afgewassen. Nu gaan we ons klaarmaken voor het nieuwe jaar! Ik krijg het nog druk, want er zijn nog maar twee dagen te gaan!

dinsdag, december 29, 2020

2541-ondertussen

Weet niet of het wat wordt. Terwijl ik voor mijn vierde (!) kerstdag in de keuken stond met het bakken van een sinaasappelamandelcake, bleek het kookwater mooi geel te kleuren. De biologische sinaasappel moest namelijk een uur gekookt worden! Van links naar rechts: puur, met baking soda, met ijzersulfaat. Volgend jaar mogen ze er uit!

zondag, december 27, 2020

2540-marathon

Terwijl de kleinzoontjes boven liggen te slapen, kan ik nog even (werd toch wel een tekenmarathon) eindelijk die lekkere snoeperijen tekenen. Het zijn de laatste stoffen servetjes waar ik dit op doe. Het zijn ook de laatste lekkernijen voordat het gewone leven weer begint. Nee, ik heb niet alles gegeten hoor. Er is ook nog over!

Het is al mijn derde kerstdag, morgen de laatste! Dan heb ik vier dagen gekookt en gezorgd. Genoeg is genoeg, toch?

zaterdag, december 26, 2020

2539-onderweg

Gisteren zijn we naar mijn pa gereden om Kerst te vieren. Wat duurt die rit toch zoveel korter als je wat kunt tekenen!


Wat we aten. Savooiekool en de jus waren van een nichtje van W. Uiteraard waren er ook gestoofde peertjes, wat abrikozen en zelfgemaakte cranberrysaus.

Als toetje een fris Thais vruchtenpuddinkje van broer C. met kokos, mango, lychees en bosbessen. De dertig graden krijgen we er bij pa gratis bij.





vrijdag, december 25, 2020

2538-probeersel

Hilarisch is het wel, denken dat je iets moois aan het maken bent, om dan teleurgesteld het tegendeel te ervaren. Maar ach, het was een probeersel. Toch maar eens bedenken hoe ik een volgend werk ga borduren. Dit werkje zal ik maar ‘onbalans’ noemen, hihi.

Borduurgaren is geverfd door Els van Baarle.

donderdag, december 24, 2020

2537-kerstkaart






Zie hier de collectie Bijzondere Kerstballen, die ik in 2017 heb getekend. Ik heb er nu twee kleurplaten van gemaakt. Het is een beetje priegelig klein geworden. Maar ach, ben nog maar een beginner in 'design&illustration'-land, toch?
Voor iedereen toch fijne kerstdagen, ondanks de beperking van bezoek door de Corona-maatregelen. Volgend jaar beter!

 

woensdag, december 23, 2020

2536-chill

Nog twee dagen voor de kerst, maar eerst ‘chillen’. Ik mag weer even oppassen! Wat is dit kind toch beweeglijk! Én ze is verzot op mijn Lamy vulpen. Daar kan ze zo lekker op kauwen. De kaart linksboven heb ik gekregen bij een kerstkaartenactie, georganiseerd door Anne Rose Oosterbaan van de Urban Sketchers van Haarlem. 

dinsdag, december 22, 2020

2535-kerstballen

 


In 2017 was ik begonnen aan een serie kerstballen. Ik heb ze getekend op een groot vel papier. Nu ben ik ze op de computer aan het bewerken met de bedoeling er een kerstkaart van te maken. Ik weet het, ik maak altijd nieuwjaarswensen, maar dit wordt een digitale kaart. En de tijd vliegt! Misschien heb ik teveel kerstversiering getekend, misschien ook niet. In ieder geval ben ik blij ze getekend te hebben. Inmiddels is er al een dierbare vos gesneuveld. Gelukkig heb ik nog een tekening. Weet nog niet of er kleuren in komen. De teksten eronder verdwijnen in ieder geval wel.

zaterdag, december 19, 2020

2534-langzaam

Het lijkt wel alsof de tijd wat langzamer gaat. Komt dat doordat ik projecten over meerdere dagen smeer? Of doordat ik veel te laat naar bed ga en daardoor ook veel te laat opsta? Dit is ook zo’n project. Had twee fotootjes op een rommelmarkt gekocht en ik wist wat ik er mee wilde. Eindelijk zijn fase 1 (op welk papier?) en 2 (waarmee omlijsten?) achter de rug en ben ik begonnen aan fase 3 (welk figuur ga ik borduren?). Fase 4 is: uitzoeken welke kleuren borduurgaren, fase 5: het borduren en fase 6: wat heeft dit werk nog nodig? Ik kom mijn tijd wel door!

vrijdag, december 18, 2020

2533-herfstgevoel

Wilde weer even fietsen voor een boodschapje. Toch weer bijna 25 kilometer! Wat een mooi effect toch, die namiddagzon en de donkere wolken erachter.

In mijn eigen tuin verwonder ik me dat waarschijnlijk alleen de vers gevallen blaadjes mooie regendruppels hebben. Zou dit ook zo zijn?

donderdag, december 17, 2020

2532-Rozenkerkje

Een week geleden heb ik voor een kerstkaart-actie een tekening gemaakt van het Rozenkerkje in Asselt. Het was heel erg koud, maar ik had dubbele handschoenen aan, en het is me gelukt om in drie kwartier deze tekening te maken. De ontvanger laat op Facebook zien dat hij het ontvangen heeft! Dat was gisteren! Nu mag ik het ook laten zien.

woensdag, december 16, 2020

2531-fietsritje

Mijn fietscomputer zegt dat ik 50,6 km gereden heb! In ieder geval heb ik aan het begin en aan het einde een boodschapje gedaan. Drie gesprekken gehad (dochterlief aan de telefoon), én ik heb een ijsvogeltje gezien. Grappig, dat als hij op een takje zit, z’n veren niet zo mooi zijn als wanneer hij vliegt. Eerst dacht ik dat het een boomklever was, maar de kleuren schitterden geweldig toen hij ging vliegen! Onderweg kwam ik door Niederkrüchten, om via Oberkrüchten (schitterend dorpje) langs de Meinweg (soms eenzaam alleen 😳), via Vlodrop-Station (nooit geweest), weer langs de Meinweg langs de grens naar huis te fietsen. Rond vier uur wordt het weer kouder en ook donkerder. Tijd voor thee met een oliebol 😂.

dinsdag, december 15, 2020

2530-mini-Advent

Zomaar twee pagina’s uit mijn mini-Adventskalender. Ze stellen niets voor. De tekst is van Kasia Avery. Ze maakt er dan een klein filmpje bij waarin ze speelt met haar mixed media gereedschappen. Jaloersmakend met welk een gemak ze dat doet! Ik ben al blij dat ik straks mijn boekje vol kan maken. Moest gisteren nog snel op zoek naar een kapstok voor in de gang. Het was heel druk omdat iedereen nog wat niet-essentiële boodschappen moest doen. Wat een gekke start voor een lockdown. 

maandag, december 14, 2020

2529-weekend

Zaterdagavond had ik afgesproken met mijn tekenvriendinnen via Zoom. We hebben elkaar getekend! Eigenlijk was ik wel moe van een lange autorit, maar door deze gesprekken had ik weer energie!

Zondagmiddag had ik de drie jongste kleindochters op bezoek. Het atelier werd geopend en ze zijn al zo groot dat ik ze los kan laten om me met de jongste van tien maanden te bemoeien. 

En eindelijk heeft de kerstboom nu ook kerstballen tussen zijn takken. De oudste kleindochters hebben me geholpen! Deze bal heeft het helaas niet gehaald.

zondag, december 13, 2020

2528-mistig

Onderweg met echtgenoot. We gaan naar Duitsland, terwijl het regent en mistig is. Op de terugweg hebben we in het Brohltal nog wel zon gehad. Die mensen hebben er geboft! Wij ook trouwens, want we hebben er iets gekocht. Eerst een tekening ervan maken, en de kerstballen in de boom hangen (de lichtjes hangen er al twee dagen in)

zaterdag, december 12, 2020

2527-griezelen

De jongste kleindochter doet iets waar mijn moeder enorm van kon griezelen. Het geluid dat een ballon maakt als je erin knijpt, daar kon mamma echt niet tegen. Dit kind heeft zich gisteren uitstekend vermaakt met het spelen met deze ballon. Ik weet het, het is geen speelgoed voor zo’n jong kind. Maar haar plezier was er niet minder om.

vrijdag, december 11, 2020

2526-minirondje

Eigenlijk wilde ik woensdag een tekening maken voor een kerstkaartenactie binnen een Urban Sketchers groep, maar ik moest plotseling invallen met oppassen. Daarom heb ik gisteren de stoute schoenen aangetrokken. Maar het was heel koud, toen ik bijna drie kwartier gerekenden geschilderd had. In de verte hoorde ik waterhoentjes en eendjes kwaken; het leken net mopperende mannetjes. Had ik niet het gevoel alleen te zijn. Gelukkig heb ik ook mijn boodschappenrondje kunnen afmaken voordat het donker werd. Bovenste foto is bij Asselt, onderste in Roermond. Helaas kan ik mijn tekening nog niet tonen. Het moet eerst naar de persoon, die ik aangewezen heb gekregen. Ben benieuwd wanneer ik die van mij krijg.

donderdag, december 10, 2020

2525-oefenlapje

Om te oefenen met het borduren met één draadje en een quiltnaaldje heb ik dit lapje gemaakt. Alleen zwart, wit en ecru mag ik nog kopen. Die stonden niet bij de benodigdheden voor mijn werkstuk in wording, maar heb ik wel nodig. Vooralsnog valt het reuze mee. Zelfs de draad in de naald doen valt mee. Gelukkig kan ik mijn bril af doen om het nóg scherper te zien.

woensdag, december 09, 2020

2524-bijvoorbeeld

Eindelijk ben ik begonnen in mijn Adventskalender. Lekker te laat, maar het is zoals het is. De quote van deze dag laat zich op diverse manieren uitleggen. Voor mij betekent het vandaag het bezig zijn met mijn teken- en schilderspullen en daardoor even ‘van deze wereld af zijn’. Een wereld vol zorgelijke coronacijfers, en alles wat daaruit voort vloeit. 

dinsdag, december 08, 2020

2523-gouache

Dit boekje is mijn Adventskalender in wording. Ik loop hopeloos achter, maar ik heb nu alle pagina’s een gouache-achtergrond gegeven met hier en daar wat collage van papier en stof. Heb een beperkt palet gebruikt en ik verbaas me dat er zoveel kleuren mogelijk zijn. De kleuren zijn: gele oker, lichtblauw, donkergroen, gebrande omber en wit. Ze zijn van Royal Talens en zaten in een doosje, dat ik ooit eens gekocht had. De tubes waren zó oud, dat ze bol stonden en sommige hadden gelekt aan de onderkant. Reden te meer om er eens mee te werken. Vanaf vandaag kan ik de pagina’s gaan vullen. Tot Kerstmis ben ik nog wel zoet.

zondag, december 06, 2020

2522-tweeling

Op de valreep heb ik deze twee boekjes genaaid van Schut aquarelpapier 300 grams ruw. Het zijn haast tweelingboekjes geworden. Ook de omslag en het dikke karton heb ik gebruikt. Nu is er niets meer over van dit tekenblok dat toch zeker acht tot tien jaar in de la is blijven liggen. Het wordt nog een uitdaging om ze te vullen met aquarellen!

zaterdag, december 05, 2020

2521-ritje


In de zonnige ochtend heb ik nog wat kilometers gefietst in het Naturpark Schwalm-Nette. Langs de Venekotensee en de Schwalm! Wel over modderige paadjes en soms in een koude wind.


‘s Middags zijn we via een hobbelige Rijksweg naar N-Brabant gereden en toen in een opwelling naar Zuid-Limburg. Ja ja, echtgenoot had maar een hand aan het stuur 😳. 

vrijdag, december 04, 2020

2520-advent

Nog even snel een boekje gemaakt voor een Adventskalender, georganiseerd door Kasia Avery. Het is een reden om te spelen in een klein boekje. Daarnaast heb ik van restpapier ook nog een piepklein bewaarboekje gemaakt, 7,5 bij 5 cm. De bedoeling is om een palet te maken van kleuren.

Dit zijn de kleuren, gemaakt met gouache. Ik durf nog niet echt. De eerste pagina’s zijn wat fletser uitgevallen. Als het boekje klaar is, maak ik nog wel wat foto’s. Wordt vervolgd...

donderdag, december 03, 2020

2519-verfexperimenten

Hoe het koken van avondeten kan leiden tot verfexperimenten. Had gemengde wortelen voor in een ovenschotel gekookt. Omdat er twee paarse wortelen bij zaten had het water een schitterende paarse kleur. En omdat ik altijd  een stapel in soyamelk geweekte stof heb liggen, kon ik er meteen een lapje in doen. En omdat ik toch bezig was, heb ik de vriezer leger gemaakt door het bewaarde bevroren wortelgroen te gebruiken voor een volgend experiment. 

In rechterrijtje van boven naar beneden: 

zeer lichtgekleurd lapje van het wortelkookwater, 

links: datzelfde water met wat ijzersulfaat; midden: puur wortelgroen; rechts: wortelgroen met citroen, 

links: wortelgroen met citroen;midden: wortelgroen met baking soda; rechts: wortelgroen met ijzersulfaat

Uurtje in het wortelgroen meegekookt. Zeer flauw van kleur.

Note to self: minder ijzersulfaat gebruiken. Maakt het verschil of je vers of ingevroren wortelgroen gebruikt? Heeft de tijd van het jaar iets met kleurverschil te maken? Heeft de temperatuur er iets mee te maken? Oude stof werkt beter dan wat nieuwere stof. Kunstenares Fransje Smit gaf op Instagram de tip om de stof eens voor te weken in dierenmelk. 

woensdag, december 02, 2020

2518-hoop

Voor de lezers die me niet op Instagram volgen! Een tijdje geleden kwam ik dit kunstwerkje tegen op Instagram. Het paardje luistert naar de naam ‘Hope’, en is gevuld met heerlijk ruikende lavendel uit Tasmanië. De kunstenares heet Marthes Harrington en woont in Eltham Australië. @loveluimade

dinsdag, december 01, 2020

2517-fanatiek

Elke keer zeg ik tegen mezelf: zo, dit is het laatste boek voordat ik mijn borduurwerkje weer oppak. 

Elke keer kom ik weer een lege kaft tegen, of een adventsprojectje komt in mijn hoofd. En dan ben ik weer aan het snijden, vouwen, naaien en plakken. Toch is het me gelukt om de vijf of zes lege kaften die ik nog heb op te bergen voor een volgende keer. Nog 24 dagen tot de kerst, en er is nog zoveel te doen! Voor mezelf hoor; hoop wel dat alle kinderen kunnen komen. Dat hoeft niet tegelijk, is wel leuker.

Nog even over het boek in de fotocollage. Jaren geleden ging de bibliotheek op mijn werk opruimen. Je mocht boeken meenemen. Daar had ik wel oren naar. Wat een leuke kaften! En hilarische inhoud over de beginperiode van de computer in het onderwijs. Ze liggen verspreid over mijn huis. Ik kom ze zeker nog wel een keer tegen. In deze kaft zit dik en ruw aquarelpapier, 300 grams voor de ingewijden. Als schutblad is papier, gemaakt van spijkerbroeken, gebruikt. Ooit op de Boekkunstbeurs in Leiden gekocht.

maandag, november 30, 2020

2516-zondagsrust

Het werd geen fietstochtje gisteren, maar even oppassen en wandelen in de kou!

Niks zondagsrust op het industrieterrein. De buurman was bezig met deze herten. Geweldig! Hij heeft uitgelegd hoe hij ze maakt. De boomstammen komen van onze bomen. Hij heeft nu spijt dat hij de kleinere takken weg heeft gegooid.

zondag, november 29, 2020

2515-laatsteblaadjes

Moest het even op foto zetten, de laatste blaadjes aan de berken aan de Baggersee! Is het geen mooie kleurencombinatie?

vrijdag, november 27, 2020

2514-rampscenario

Deze gekregen Schoolflora was haast niet te redden. Toen ik het plakband verwijderde, viel het boek uit elkaar. Een ramp! Maar ik was verliefd op het blauw. Mijn eigen schoolflora is groen; moet nog ergens in een boekenkast staan. Eergisteren toch maar begonnen aan het repareren van dit boekje. Het resultaat staat hieronder.

Het zijn drie katernen geworden met gevonden papier en ‘echt’ pastel- en tekenpapier. Een lintje van batikstoffen houdt het boekje bij elkaar, en er zijn batik tabjes gelijmd op sommige pagina’s. Een stukje leer houdt alle kanten bij elkaar.

Note to self: hoe zit het met de breedte van de katernen? Nettere plaatsing van de gaatjes in de rug! 

donderdag, november 26, 2020

2513-nippertje

Gisteren ook nog krokante kikkererwten in de airfryer 
gemaakt.


Het was op het nippertje, dit ritje op de fiets. Omdat ik de weg niet wist naar knooppunt 20 (in het Elmpterwald) moest ik een hoge berg op en fietste ik haast in de schemer in mijn eentje in het bos. Hmmm, niet zo slim dus. Gelukkig kwam ik weer in de bewoonde wereld en kon ik nog een mini-boodschapje doen en genieten van de roze wolken rond de zonsondergang. Wat wordt het toch weer snel donker!