zondag, maart 31, 2024

3260-ZaligPasen

Iedereen fijne paasdagen! Frohe Ostern!  Happy Easter! Morgen meer over mijn Drone-workshop…

vrijdag, maart 29, 2024

3259-Berlijn5




Alweer de laatste douche, het laatste ontbijt, de laatste lift, de laatste busreis naar het station. Berlijn zit er weer op. De treinreis begint met vertraging en dat zal de hele dag doorgaan. In de trein kon ik nog een piepklein dutje doen en mijn tante tekenen en inkleuren.

Als toetje nog een mooie zonsondergang!

donderdag, maart 28, 2024

3258-Berlijn4

Vandaag naar de wijk Kreuzberg geweest, naar Chamissoplatz, een plek die sinds 1900 niet veranderd is. Omdat het voormalige vliegveld in de buurt lag is deze wijk tijdens de oorlogen ontzien. Deze buurt is een stuk groener en ook rustiger dan die bij ons hotel in Mitte. De zon scheen en we konden op ons gemak op een terras soep en quiche eten. Er was ook tijd om wat te tekenen. Inkleuren heb ik op de hotelkamer gedaan. We zijn ook in een markthal geweest, waar het net etenstijd was, dus lekker druk. En dan die bloemen in een plaatselijke winkel! We konden ze wel allemaal meenemen! De terugreis met de bus met overstap verliep voorspoedig; we kennen de weg al! ‘s Avonds tóch maar weer naar de tapasbar met muziek. Het leek wel even of mijn pa erbij was. Morgen nemen we weer afscheid van deze stad. 

woensdag, maart 27, 2024

3257-Berlijn3

Het was me weer een dagje! Eerst naar het Humboltforum. Alleen de gratis tentoonstelling met Aziatische kunst bekeken op de derde etage. Daarna een hapje en een drankje op het terras gedaan waardoor we ‘gratis’ het buitenterras op konden. Anders betaal je 5€ pp. Daarna met bus 300 naar de Berlijnse Muur aan de Mühlenstrasse. Indrukwekkende kunstwerken die elke tien jaar opnieuw gerestaureerd moeten worden. Op de terugweg hadden we onze uitstaphalte gemist en mochten we bij het eindstation blijven zitten. We kregen daardoor wel een gratis rondritje langs Potzdammer platz en omgeving. 

dinsdag, maart 26, 2024

3256-Berlijn2

 


Mooi weer, deze dinsdag, koude wind, in de zon is het lekker. We lopen na het zeer goede en uitgebreide ontbijt door het Museum insel naar het Humboldt Forum. Helaas, het is gesloten op dinsdag. Nou ja! Dan maar de Berliner Dom in (toegang €10!!!), waar een kaarsje €2 kost. Heb er tóch eentje gekocht. Aan de Gendarmenmarkt is het een grote bouwput. We hebben er in de zon gezeten met een rundersoepje met spätzle. Lekker.


Uiteraard heb ik nog wat getekend. Een Amerikaans meisje vond het prachtig en heeft er een foto van gemaakt, haha. Daarna zijn we naar de Hackesche Höfe gelopen (jaja, meer dan 15.000 stappen). IJsje gegeten, Muji bezocht, winkeltjes bekeken en weer terug naar het hotel. Daar nog even op de trimfiets en met gewichten gewerkt in de fitnessruimte. De crosstrainer kreeg ik niet aan de gang. Mijn overbelaste bilspier heeft het moeilijk vandaag. De tapas was super lekker, zelfs nog naar live-muziek geluisterd, en dan weer naar het hotel om plannen te maken voor morgen.

maandag, maart 25, 2024

3255-Berlijn1

Op weg naar Berlijn vanuit Amsterdam! Dat ging niet goed. De reis begon pas in Amersfoort; we moesten eerst met een intercity. Gelukkig waren we wat eerder vertrokken. Lekker op ons gemakje, maar daardoor haalden we in Amersfoort nog wel de juiste trein. We kwamen 40 minuten later aan. 

Ja, dan doe je niet veel meer. Op zoek naar een eettentje kwamen we bij Ribelle terecht; Italiaans met heerlijke maar veel te grote porties. Het afrekenen was niet helemaal goed gegaan en we hebben nog even gereclameerd en geld terug gekregen. Of ik een ‘artist’ was? Natuuuurlijk! Jammer dat mijn inkt op is, dan maar plan B: andere tekenpen..

zondag, maart 24, 2024

3254-vroeg

Tja, wat doe je als je je vroeg je bed uitkomt voor de Formule 1? Lekker vroeg sporten, en dan nog even achter de naaimachine.

vrijdag, maart 22, 2024

3253-nogmeerspelen

Gisteren in het atelier hebben we met de groep nog de laatste lege klosjes versierd met zelfgeverfde stofrestjes. Ze worden gebruikt bij onze tentoonstelling in Lellingen (Luxemburg). Met Hemelvaart dat heel vroeg valt dit jaar!

donderdag, maart 21, 2024

3252-Krona2

Nog meer over het Krona. Hierboven het werk, op papier, van de Iraanse vluchteling Atousa Bandeh Ghiasabadi. Ze is als kind in Nederland terechtgekomen. Hoe komt het dat ik meteen aan mijn moeder moet denken? Zij was ook een jong meisje toen ze met haar ouders en broertjes moest vluchten.

Het eerste werk dat je ziet zijn deze gekleurde koorden van de zuid-Afrikaanse Buhlebezwe Siwani. Rechtsboven een interessante lijst en werk van Josephine Anjou. Linksboven was aan de buitenkant van een installatie met de hemel binnenin van Doina Kraal en Roger Creemers. Gelukkig heb ik nog een klein boekje gekocht met alle kunstenaars erin.


woensdag, maart 20, 2024

3251-Krona

Gisteren met mijn vriendin Y. naar museum Krona geweest in Uden. Nog tot 1 april hangt er een tentoonstelling van kunstenaressen met de titel: Aan de rand van de Hemel: Visioenen. Bovenste foto: twee werken van Alexandra Drenth. Schitterend werk. Daar kwam ik voor. Maar er was nog zoveel meer te zien.

Onderste foto: werk van Fiona Lutjenhuis, mantels met schilderingen  met kosmische, buitenaardse motieven.

maandag, maart 18, 2024

3250-NieuweKerk

Vandaag toch maar naar de Grote Indonesië tentoonstelling in Amsterdam geweest. Volgende week, de laatste week, heb ik geen tijd. Heel indrukwekkend, veel verhalen via geluid en beeld. Maar het duizelde me wel. Zóveel informatie! En hoe verhoudt dit zich dan tot de belevenissen en ervaringen van mijn voorouders en familie in Nederlands-Indië? 

zondag, maart 17, 2024

3249-junkjournal

In een oud boek van mijn voormalige werk bij de OU heb ik met gevonden papier een junkjournal gemaakt. Een boek om in te ‘klooien’ en om te spelen. Er zitten oude tekeningen bij van kleinkinderen en oud handgeschreven briefpapier van mijn moeder. Af en toe heb ik wat collages toegevoegd. Nu nog vullen…

vrijdag, maart 15, 2024

3248-spelen

Gisteren hebben we in ons atelier in Mönchengladbach gespeeld met restjes stof en lege klosjes. Komt dat zien! Met Hemelvaart , 9-12 mei stellen we tentoon in Lellingen (Luxemburg). Zie  http://www.quiltfestival.lu/de/ 

Ondertussen in de tuin (net voor de onweersbuien) is mamma merel bezig met het bouwen van het nest. 

donderdag, maart 14, 2024

3247-Sittard

Gisteren met familie-vriendin M. naar Sittard geweest, een kunstroute doen in de binnenstad. We begonnen in de wolwinkel Wollstreet waar zeer inspirerend werk te zien was. Naast kunst was er ook tijd voor een lunch, en snuffelen in een soort uitverkoop. Op 19 maart is het St. Joep, de naamdag van Jozef, daarbij staat Sittard op zijn kop! Nu was het er rustig. En na een bezoekje aan een Indische toko in Geleen konden we weer huiswaarts. 

woensdag, maart 13, 2024

3246-vriendschap

Vandaag is mijn vriendin jarig. Proficiat! Ze viert het nooit en is ook niet thuis. Dus daarom dan maar hier een eerbetoon. We zijn al meer dan 56 jaar vriendinnen!! En ze weet veel meer dan ik over ‘vroeger’. 

Kijk, hier zitten we op de HBS in Voorburg of Leidschendam. De school is na het eerste jaar verhuisd namelijk. Ik ben die met twee ‘staarten’, mijn vriendin zit links (op de foto) van mij. 

dinsdag, maart 12, 2024

3245-gevonden

Kijk maar eens goed. Hier wordt (mijn) hond Pebbles omhoog gegooid door mijn broer C. Als je aan het opruimen bent, kom je van alles tegen. Ook ben ik mijn stamboom aan het organiseren. Ik heb van alles weer gevonden en opgezocht op roosjeroos.nl en bij Delpher.nl.

Nee, ik gooi niet iedereen in mijn stamboom; alleen maar de belangrijkste lijnen omhoog en opzij. En dan ga ik kijken welke verhalen te ‘vertellen’ aan mijn gezin en nazaten. Daar horen ook foto’s bij. Wordt vervolgd.

zondag, maart 10, 2024

3244-eerste

Mijn eerste ijsje. De eerste stofjesmarkt. Helaas is de fietsroute naar Venlo tot 1 mei nog niet compleet. Een heel stuk bij Steijl ligt er nog uit. Bovendien moet ik nog door veel achtergebleven afval van de overstroming van de Maas fietsen. Vroeger zou ik gestopt zijn om te kijken of er nog mooi hout tussen lag om te bewaren, maar sinds de houtworm heeft huisgehouden durf ik niets meer mee te nemen.

Ondertussen ben ik aan het opruimen, brei ik aan mijn tweede sok, mag af en toe genieten van kleinkinderen en verzamel foto’s voor de komende tentoonstellingen. 


woensdag, maart 06, 2024

3243-tuintafel

Toen ik erachter kwam dat een poot van oma’s tafel vol zat met houtworm besloot ik dat deze tafel niet werd weggegeven maar dat die omgevormd werd tot tuintafel. Het laatste leven zullen we maar zeggen. Zag trouwens dat er nóg een poot aangevreten was door de houtworm. In mijn kelder stond nog een doos oude tafelpoten. Die had ik eens een keer gekregen bij een houtdraaibank, heet dat zo? Draaibank was allang de deur uit, maar die houten poten stonden er nog. Kwestie van zagen, deuvels, wat houtlijm en ductape om het pootje te verlengen. Omdat de tafel toch in de tuin komt hoef ik niet de poot heel precies op lengte te maken. Het wordt meer een oppottafel hoor, om te werken.

Trouwens, zag vandaag denk ik een torenvalk in de zijtuin toen ik de oprit aan het vegen was. Bijzonder!

dinsdag, maart 05, 2024

3242-klaar

Eind januari ben ik met dit weefsel begonnen. Nu is het klaar voor gebruik. Moet ze nog kopen, maar ik denk aan een setje draadloze oortjes voor bij mijn telefoon, zie rechtsonder. Vind het alleen nog veel geld. Voorlopig geniet ik maar van dit kleine tasje, met een knoopje uit mamma’s verzameling. 

zondag, maart 03, 2024

3241-lente

In de tuin van een verre neef in Epe zaten deze kikkertjes op elkaar. Ja, lenteachtig weer, 16 graden, zon, drie soorten vlinders, buiten lunchen. Heel aangenaam… mag wel vaker zo.

zaterdag, maart 02, 2024

3240-foutje

Eind januari was ik begonnen aan een weefwerkje met behulp van een stukje karton en spelden. Het werk duurde langer dan ik dacht; weven kost tijd als je de scheringdraden niet wilt zien. Bovendien had ik alle spelden losgemaakt zónder toch even een draadje door de lusjes te halen. Dom dom. Met haken ben ik aan het repareren wat los hangt of bloot ligt. Wordt vervolgd.

vrijdag, maart 01, 2024

3239-verrassingspakketjes

De textielgroep Grenzenlo(o)s heeft met Hemelvaart weer een tentoonstelling in Luxemburg. Het is haast traditie dat we met zelfgeverfde stoffen en restjes kleine verrassingszakjes vullen, die voor een muntstukje in onze tentoonstelling te koop zijn. Op een ondergrond van 15x15 cm hebben we lapjes, kant, knoopjes en lint neergelegd als een soort compositie. Het geheel gaat in papieren boterhamzakjes, die dichtgeplakt worden. We hebben er al bijna 120 gemaakt! Vorige keer waren we in twee dagen ‘los’, terwijl we er vier dagen staan.