vrijdag, januari 29, 2016

1251-treinreis



Wil geen reclame maken hoor, maar was op een treinreis naar Amsterdam aan het lezen in 'Reportage and Documentary Drawing' van Veronica Lawlor (link). En toen waren opeens daar die lege pagina''s met de tekst "Sketch here". 
De eerste meneer had niets in de gaten, het meisje eronder misschien wel. Heb al mijn acteertalent moeten aanspreken, om net-te-doen-alsof-ik-aan-het-denken-ben.
Het is me gelukt de tekeningen af te maken. Er zijn nog veel lege pagina's. Het boek mag mee op toekomstige reizen!

donderdag, januari 28, 2016

1250-SketchCrawl-50ste





Afgelopen zaterdag heb ik met de Limburgse groep van de Urban Sketchers afgesproken in de Abdij van Rolduc in Kerkrade. Ben er met de trein en bus naartoe gegaan en heb ook Annette en Gertie van SketchbookSkool ontmoet. Gertie kwam helemaal uit Heemstede!
Voor mij was het de eerste keer dat ik in het klooster was. Een van de tekenaars was een gids en hij kon de sleutel krijgen van de in Rococo-stijl ingerichte bibliotheek. Het was grandioos en met (stille) eerbied tekenden we toch zeker een uur. In de crypte beneden was het heel erg koud, maar het lukte me toch twee tekeningen te maken. Op de onderste staat Rene Fijten, de organisator.

Last saturday I joined a Dutch group of Urban Sketchers. We went to the Abbey of Rolduc. One of us was a guide, and he took us sketching in de Rococo-library.


Hier staan we met z'n allen, behalve Annette en Roger, de broer van Rene.

Our group, two persons left early (Annette is missing!).



 Een schitterende bibliotheek!
The Rococo-style Library.



In de kou van de crypte, gebouwd rond 1104.. (klik op de foto's voor een iets grotere versie)

Downstairs is a 12th century church in Mosan art. It was really cold!
Click on the photo's for a large photo.

woensdag, januari 27, 2016

1249-ontmoeting


Een paar weken geleden ontmoette ik Marijke Duffhaus , een illustratrice van beroep, heel creatief.
Naast haar tekeningen voor kinderen maakt ze ook portretten en landschappen.
Sinds vorig jaar maakt ze zelfs animatiefilms - heel leuk idee, trouwens! Ze staan op deze website:
Pon-filmpjes.
Ze maakte ook een tekening van mij in haar schetsboek. Ik voel me heel vereerd...


zondag, januari 24, 2016

1248-hei-wandeling







Mooi toch?
Tijdens een koude dag heb ik weer eens op de hei gewandeld met mijn camera.
Helaas was ik de verrekijker vergeten. Maar ik heb voor het eerst een zwarte mees gezien, met zo'n wit vlekje achter op de kop. En ook de sijs heb ik zien buitelen.
Deze ontmoetingen zijn voor mij cadeautjes, die ik de hele dag met me meedraag.

zaterdag, januari 23, 2016

1247-Glanskop






Sinds de kou even in Nederland is, voeder ik de vogels alleen nog op de tuintafel en in de bloempot aan de sierkers bij het terras. De vogels zitten nu een meter van mijn raam.
Hoewel mijn ramen nog steeds niet gewassen zijn, kan ik er met mijn telelens (Tamron 250mm) en mijn Canon 400D goed dichtbij komen. Als dan ook het vroege middagzonnetje op de tafel schijnt, blijven er wel mooie plaatjes hangen. Dit is een van de twee glanskopjes, die in mijn tuin wonen.

vrijdag, januari 22, 2016

1246-Maas



Afgelopen vrijdag fietste ik terug via een weggetje langs de haven van Herten. Ik moest even stoppen en genieten van dit uitzicht. Ik heb er al 1500 km opzitten (sinds 1 sept 2015)!

donderdag, januari 21, 2016

1245-Grenzeloos-stukjes



Tja, alleen ingewijden weten wat dit zijn. 
Het zijn kleine gordijnstalen, waar we (de groep Grenzenloos) op een ovaal wattenschijfje met textiel experimenteren en spelen. Zie deze blog voor meer uitleg.
Ik wil er nog acht maken, en dan is het wel genoeg...

maandag, januari 18, 2016

1244-Max


Zoals ik eerder al beloofde is hier het verhaal van Max, het konijn van de oudste kleindochter. Hij kwam in haar leven als Nini, en kreeg een groot buitenhok. Toen een tijdje later Tika erbij kwam wonen, ook een hangoorkonijn, bleek dat Nini tóch een mannetje was. Er werden al gauw kleine konijntjes geboren. Max bleek een uitstekende graver. Hij en Tika groeven brede gangen onder hun hok, die dan prompt een halve meter de grond inzakte. Eén keer was Max ontsnapt en moest een koude sneeuwnacht buiten slapen. Ik had het graag gezien: mijn schoonzoon in zijn pyama, in de sneeuw, om het konijn te vangen!
Maar nu is hij er niet meer, lag dood in zijn hok. We hebben hem, samen met de groenling (zie pagina), plechtig begraven onder de wintereik in de achtertuin.

donderdag, januari 14, 2016

1243-drumleafbinding




#Sketchbookskool #art4all
Voor het nieuwe semester #Expressing van SketchbookSkool heb ik een boek gemaakt. Ik was bezig in een Moleskine en we gaan in dit semester veel met aquarelverf werken. Ik wil op beter papier kunnen werken.
Van een restje leer, een restje commercieel papier voor de omslag en Canson Illustrationpapier (250 gram) heb ik een A5-boekje gemaakt. Daarvoor heb ik een 'drumleaf' binding gebruikt. Weet niet wat het NL-woord daarvoor is. Het is helemaal geplakt en kan (redelijk) platliggen. Achteraf had ik best wat dunner papier kunnen gebruiken. Halverwege het semester zal ik nog een boekje moeten maken, vrees ik. Heb niet genoeg pagina's.

For a new semester in SketchbookSkool I had to make a new sketchbook. Most of the new teachers use watercolour and my Moleskine has not the right paper.
The book, A5 size, is totally glued (drumleaf binding), has Canson Illustration 250 grams paper, a piece of scrap leather and scrap commercial paper. 

woensdag, januari 13, 2016

1242-groenling




Toevallig was de kleindochter van 7 bij me, toen er een vogel tegen het raam vloog. We gingen samen kijken, ik verwachtte niets te zien. De klap was niet zo hard. Helaas lag er een groenling op de grond. We hebben hem een dag later begraven (samen met konijn Max, daarover later meer), want oma wilde de vogel nog even tekenen.



dinsdag, januari 12, 2016

1241-vogelboekje






Dit zijn een paar pagina's uit mijn 'Vogelboekje', een techniekenboekje met als onderwerp de vogel. Een video van dit boekje zie je <hier>.

These pages are from my book 'Birds', various techniques and various materials.
A video about this book you can find 'here'.

maandag, januari 11, 2016

1240-workshop


Afgelopen vrijdag mocht ik een workshop 'boekje vullen' begeleiden met vriendinnen van een ex-collega.
Daarvoor had ik een klein techniekenboekje gemaakt. Het waren zúlke enthousiaste, hard werkende dames, dat ik tijd had om hen te tekenen.
Een filmpje van het Vogelboekje vol technieken zie je <hier>.
Morgen laat ik nog wat pagina's zien uit dit boekje.

zondag, januari 10, 2016

1239-babyborn


Als er een nieuwe (poppen)baby geboren wordt, dan is het wel leuk daar een dekentje voor te maken. Nog niets zeggen hoor; het poppenmoedertje viert vandaag haar vijfde verjaardag!
Het geheel is in drie kwartier gemaakt, het middenstuk is bedrukte stof... De witte-berenstof zat in het communiejurkje van de moeder van de jarige..

vrijdag, januari 08, 2016

1238-minivogel

Dit Fabriano papier is heerlijk om met vulpen te beschrijven, maar met aquarelverf is het andere koek! Moest heel lang wachten, totdat de lagen droog waren, zodat ik gisteren tijd had om mijn koffertje met workshopmaterialen in te pakken. De koffer is veel te zwaar!

donderdag, januari 07, 2016

1237-balpenvogel


In mijn techniekenboekje staat ook een balpenvogel, getekend met een Bic Round stick M. Heb de tijd niet om hem helemaal af te maken. 

woensdag, januari 06, 2016

1236-vogeldruk



Ze zijn piepklein, maar wel goed gelukt, al zeg ik het zelf. Het lukte me in één keer de kleur bruin te maken van rood en donkerblauw. Dat is echt een vermelding waard. Omdat ze in een bestaand boekje gedrukt moesten worden, lukte het me niet om voldoende druk uit toevoegingen. Met water vermengbare blockprint van Talens werkt snel, maar anders dan de olieverf die ik altijd gebruik.

dinsdag, januari 05, 2016

1235-vogels


 
Eigenlijk had ik mijn gutsen al opgeruimd, maar omdat ik een boekje aan het vullen ben met allerlei technieken (tekenen, collage, verven) kon een linosnede niet ontbreken. Aan de hand van eigen schetsjes heb ik de vogels getekend. Misschien krijgt het ene vogeltje nog wat kleinere pootjes. Ze zijn 6 bij 4 cm.

maandag, januari 04, 2016

1234-tulpen



Het gelige papier van mijn Moleskine-journal leent zich niet echt goed voor aquarel. Maar toen ik een prachtige aquarel zag van collega Irina Malkmus (Ira-Art op FB) wilde ik het zelf proberen. Gewoon meer lagen aanbrengen, zei ze. En zo zat ik aan de tafel van een vriendin haar tulpen te tekenen. Met waterverf en witte gouache heb ik de tulpen wat kleur gegeven. De achtergrond heb ik maar helemaal rood gemaakt. De quote kwam ik vandaag toevallig ergens tegen op internet.

Making a painting on the yellow paper of my Moleskine is always a struggle. But when I saw the mandarins of artist Irina Malkmus (Ira-Art on FB) I knew I had to try!
Not totally convinced that I succeeded, at least I did it. At home I keep working on it, till I was satisfied.

vrijdag, januari 01, 2016

1233-BestWishes2016


Allemaal een gezond en gelukkig 2016!
Het kan nog net, het is nu 1 januari. Zoals gewoonlijk wilde ik mijn eigen wenskaart maken. Ik wist wel wát, maar of het zou lukken? Niet alleen praktisch maar ook in de gegeven tijd. De jongste kleindochter stond model voor deze linosnede. Het was voor mij de eerste keer dat ik met het donkergrijze plastic heb gewerkt. Ik kon heel fijne lijntjes maken. Ik zie nu dat ik nog wat vergeten ben bij de hand weg te snijden. Maar ik heb er al vijftig handmatig gedrukt. Dat ga ik niet nog eens opnieuw doen. (10x15 cm)

Everybody a happy and healthy 2016!
Every year I want to make my own cards. And it always is a struggle to succeed.
My youngest granddaughter was a model for this linocut. I printed 50 cards!