donderdag, oktober 31, 2019

2190-inktober

Dit zijn de lapjes die ik tijdens #inktober2019 beschilderd heb met een brushpen vol inkt van Faber-Castell. Inktober is een wereldwijd fenomeen op Instagram, waarbij de deelnemers tekenen met inkt en hun resultaten delen op Instagram met de hashtag #inktober2019.
Het zijn 33 lapjes geworden, en dit is het begin van een kleed, waarbij ik effen lapjes combineer met de beschilderde. De lapjes lagen al enkele jaren te wachten op ‘verwerking’. Nu gaan ze eraan geloven!

dinsdag, oktober 29, 2019

2190-lemper

Tja, en dan vind je in de koelkast nog kipgehakt dat ‘op’ moet.
Dat werd dus lemper maken, rolletjes kleefrijst met gekruid gehakt erin.
Inderdaad, heb gewoon een boemboe (=kruidenpasta) uit de winkel genomen!
Eerst waren mijn plastic vierkantjes te klein, later lukt het me beter om de rolletjes te maken. 
De smaak? Mag wel wat kruidiger. En ik had nog wat kip over van een getrokken bouillon, die heb ik in een tweede batch verwerkt. De ronde hoopjes linksboven op de foto is gemaakt met de aangebrande rijst uit de rijststomer. Ik vind alles lekker, weggooien kan altijd nog..

maandag, oktober 28, 2019

2189-inktober

De laatste loodjes van oktober komen er aan. In meerdere opzichten een spannende tijd. Aan de ene kant heerlijk genieten van het mooie herfstweer, aan de andere kant zijn er allerlei projecten die afgemaakt moeten worden. Hierbij nog wat tekeningen van mijn oktoberproject. Er zijn nog veel meer mooie plantjes die ik wil vereeuwigen voordat alle blaadjes vallen. Toch maar meer stukken stof klaarleggen!

zondag, oktober 27, 2019

2188-USKMaastricht

Zat gisteren al voor negen uur in de trein om te gaan tekenen met de Urban Sketchers van Maastricht. Het beloofde een mooie dag te worden, maar ik had toch mijn jas meegenomen. Op de Wilhelminabrug heb ik dit zicht op Maastricht getekend. Mijn ogen traanden door de harde wind, en het rook er niet fris.
Om 11 uur hadden we afgesproken bij het Sphinx-complex. Met twee anderen heb ik voor de toegangspoort getekend.

Binnenin was er een soort museum met informatie over de Sphinx-fabriek en haar producten.

Na de lunch in Lumière, heb ik nog dit uitzicht getekend. Om 16:00 was de koek op. Geen zin meer. Het was genoeg.

zaterdag, oktober 26, 2019

2187-hetgrotewachten

Afgelopen dinsdag mocht ik mee om kleinzoon van de opvang te halen. Daarvoor hadden we een theetje gedronken. De kleurpotloodtekening is van een foto en laat de buik zien waar nóg een babietje  in woont. Hij maakt nog geen aanstalten om eruit te komen. Wachten maar...

vrijdag, oktober 25, 2019

2186-fietsrit

Het was gisteren een mooie dag om te fietsen. Dit keer naar de vriendinnen van Grenzenlo(o)s in Mönchengladbach. Het was weer een verrassing dat ik kwam. Wie is er zo gek om ‘even’ 37 km te fietsen? Onderweg stopte ik om te ruiken bij een koolzaadveld. 

Op de terugweg heb ik dit plaatje geschoten, nog even genieten van de laatste zon.
Ja, inderdaad, het was al donker toen ik thuiskwam.
De laatste paar kilometers gaan op het gevoel... er is geen straatverlichting, en het fietspad ligt bezaaid met gevallen bladeren... 
Het zal de laatste fietstocht zijn; volgende week is het weer wintertijd en dan wordt het te donker voor zo’n lange rit. Ik ga het nu al missen.

donderdag, oktober 24, 2019

2185-dagboek


Het is gebeurd, na anderhalf jaar heb ik eindelijk het oorlogsdagboek van het NIOD getranscribeerd (= vanuit geschreven schrift naar getikt digitaal).
Het zijn ongeveer 140 pagina's geweest met ongeveer 30.000 karakters, die afwisselend gemakkelijk tot (zelden) zeer moeilijk leesbaar waren. De scans waren ook niet allemaal even duidelijk. Als je het einde in zicht hebt, gaat het transcriberen een stuk gemakkelijker.
Het verhaal van mevr. J.M. de Boer- van Kammen (nr. 119) heeft me erg geraakt. Hoewel míjn familie die oorlog niet op deze wijze heeft meegemaakt, schetst het toch een beeld van het leven in een Jappenkamp en de tijd erna. Het maakt me wel nieuwsgierig. Het dagboek eindigt in 1946, waarop ze op Ceylon (kamp Kandy) wacht met haar kinderen om naar Holland te gaan.
Hoe is het haar vergaan, en haar man en haar kinderen?
Het maakt me ook wel nieuwsgierig hoe míjn oma's het hebben gehad in die moeilijke tijd tijdens en na de oorlog. Ik kan het ze niet meer vragen. En de vraag is, of ze daarover wilden praten?

woensdag, oktober 23, 2019

2184-streepjes

Sorry voor de kwaliteit van deze foto. De zon kwam tóch feller binnen dan ik had verwacht.
Toen ik een paar dagen geleden drie mogelijkheden voor deze quilt had neergelegd hield ik twee blokjes over. Had er verder niet bij nagedacht; bedoel: 5x8 = 40, en die twee blokjes waren gewoon ‘over’. Totdat ik ging rekenen.. hé, ik heb dus 42 blokjes en dat is 6x7!
Zo gaat het dus worden.. 

dinsdag, oktober 22, 2019

2183-verbetering


Ondertussen ben ik bezig met een geboortekaartje. Om een verbetering aan te brengen, moet ik delen van de tekening opnieuw maken. Ook het beertje gaat veranderen! 
In Photoshop (heb nog steeds de oude versie 5) kan ik met behulp van Lagen (Layers) een en ander aan elkaar plakken. Dat is de theorie, of de praktijk net zo eenvoudig is? 
En of ik nog genoeg tijd heb?

maandag, oktober 21, 2019

2182-strepenkeuze

Nr. 1: per 4 gelegd
Nr 2: alles dezelfde richting
Nr 3: vanuit een bepaald punt rondom
Hmm, welke zal ik ‘nemen’? Ik neig toch naar mijn eerste ontwerp. Kan er nog wel mee spelen, want de blokken zijn al verschoven. Én ik zie dat sommige blokken Beyer de richting aan kunnen geven dan andere.

zondag, oktober 20, 2019

2181-terugblik


De meeste stoffen zijn twintig jaar oud! Tijd om er op deze regenachtige dag iets mee te doen.
Ben nog niet klaar, maar het begin is er!
Ondertussen zijn we vandaag 41 jaar getrouwd. Beetje nostalgisch worden? Lees dan ons verhaal op:

zaterdag, oktober 19, 2019

2180-mensen

Een routine-bezoek met vriendin in het ziekenhuis was voor mij weer even tijd om te tekenen.
Het ging niet echt stiekem, zoals ik dat gewend was. Achter me zat een jonger echtpaar bewonderd toe te kijken. Ze konden meegenieten van mijn poging om mensen te tekenen, die dan nét weer weggingen. En wat dacht je van de mevrouw linksonder? Toen ik haar ging schetsen was ze elke seconde een andere kant aam het opkijken. In zo’n wachtruimte kom je soms ook mensen tegen die hardop gaan telefoneren. Zodat iedereen weet hoe graag ze met haar moeder mee wil om ervoor te zorgen dat haar vader (denk ik) niet mee naar huis mag? Snap je het? En toch durf ik hier niets van te zeggen... 

vrijdag, oktober 18, 2019

2179-Adam-in-Limburg4



Adam heeft toch een blik vanuit de hoogte over Roermond kunnen werpen. Ik heb het idee, dat al die terrasjes een grote aantrekkingskracht hebben op hem. Op de markt heeft hij om 12:00 u nog even gekeken naar de bewegende beelden van het stadscarrillon, het blijft een belevenis voor groot en oud. Er ligt ook een plaquette waarop alle landen staan, die ooit over Roermond geheerst hebben.
Hij is ook gaan kijken bij het Designer Outlet waar jaarlijks 8 miljoen mensen komen, en hoewel er genoeg te doen was bij al die restaurants met etende mensen, is hij toch mijn kant opgekomen.
We zijn deze dagen van Noord- (Venlo) via Midden- (Roermond) naar Zuid-Limburg gegaan.Nu zitten we in de trein naar Maastricht. We snoepen van speculaasjes, die weer volop bij de bakkers te krijgen zijn, in Roermond hangt de kerstversiering er al! In de hoofdstad gaan we zelf op een terras genieten van een stukje Limburgse vlaai. Adam blijkt dól te zijn op kruisbessen-met-schuimvlaai. Ik ben blij dat hij het naar zijn zin heeft; heb het idee dat het vrije leven hier hem wel bevalt. Op onze laatste avond probeer ik toch nog wat te tekenen op het Onze-Lieve-Vrouwenplein. Ik heb uitzicht op de Onze-LieveVrouwebasiliek, ook wel Sterre-der-Zee genoemd, en Adam kijkt nog eens rond. We zijn net ook binnen geweest, waar er een serene rust heerst en de walm van vele kaarsjes je tegemoet komt. Adam wilde niet lang binnenblijven.
Ik ben wat weemoedig als ik mijn thee opdrink en hem goede reis wens. Ik heb zoveel verhalen van hem gehoord die niet altijd in zijn voordeel waren, maar ik vond hem prettig gezelschap en hij mag altijd terugkomen. Ik heb hem de richting gewezen naar José Graafsma. Hij gaat nu naar Eindhoven!

(dit is laatste deel 4 van een verhaal over de mascotte van USK Netherlands Symposium 2019
copyright Adam de rode reiger ligt bij Anne Rose Oosterbaan)

donderdag, oktober 17, 2019

2178-Adam-in-Limburg3


Adam heeft de nacht doorgebracht in het Groenewoud, een mooi natuurgebied binnen het Swalmdal, waar de Swalm doorheen kronkelt. Je kunt er prachtig wandelen, en ik heb Adam verteld dat er bevers wonen en ijsvogels rondvliegen. In de zomer hoor ik er ook altijd de kikkers kwaken en insecten zoemen; misschien dat ze er weer zijn met dit warme herfstweer? Adam heeft dat goed onthouden want als ik hem in Roermond ontmoet heeft hij zijn buikje rond en is hij tevreden. Terwijl ik de Sint-Christoffelkathedraal (1410) teken en de torentjes van het stadhuis (1700, met kelders uit 13e eeuw), stapt Adam in het toch nog frisse water van de Roer, die even later uitmondt in de Maas. Heb wat moeite om de Stenen Brug of Maria Theresiabrug (1771, oorspronkelijk 1348) te tekenen. Rondingen zijn niet mijn favoriete lijnen, maar met wat kleur komt het toch wel in de buurt. De brug gaat naar de Voorstad St. Jacob en daar kom je langs als je naar Santiago de Compostella loopt; dan heb je nog 2285 km te gaan, hoor. Eigenlijk wil ik met Adam naar mijn lievelingsplein gaan, het Munsterplein met de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk uit de 13e eeuw. In 2020 bestaat de kerk 800 jaar en ze zijn nu bezig alles te renoveren, van gebouwen tot stoepen. En ook de Passion komt in 2020 in Roermond. Nu is het één grote bouwput, daar breng je je bezoek niet naartoe.. ik heb wel een plan..

(dit is deel 3 van een verhaal over de mascotte van USK Netherlands Symposium 2019
copyright Adam de rode reiger ligt bij Anne Rose Oosterbaan)

woensdag, oktober 16, 2019

2177-Adam-in-Limburg2


Als ik van Venlo naar huis fiets, doe ik dat altijd langs de Maas. Het is een fietsroute met veel natuur en meestal frisse wind. Ik hou van het water en de weidse uitzichten. Tussen Tegelen en Belfeld kom je naast prachtig bloeiend onkruid ook ezels op je pad tegen, die de boel een beetje onderhouden.
En bij de sluis in Belfeld stop ik altijd even. Ik verbaas me altijd over het geweld van het water dat door het hoogteverschil omlaag dondert. Ook zijn er veel vogels, die in het niet-bevaarbare deel voldoende eten vinden. Er zijn diverse ganzen, meeuwen, eenden, aalscholvers, zwanen, meerkoeten en futen te vinden. Een hoop herrie meestal, maar erg leuk om naar te kijken.
Zondagavond heb ik Adam niet meer gezien. Een beetje bezorgd ben ik op maandag toch maar weer naar het noorden gefietst. Als je kunt wachten, kun je ook tekenen, toch? Ik ga bovenop de heuvel zitten voor een goed uitzicht op de sluis, waarbij ik in de achtergrond de twee torens van het klooster Missiehuis St. Michael nog kan zien. Het waait weer hard.
Het is een heel gepriegel met mijn vulpen om de sluis op het papier te krijgen. Ik heb niet in de gaten dat Adam voor me is neergestreken, en schrik als hij me groet. Ik ben benieuwd naar zijn belevenissen. Hij zegt er niet over, en ik ben niet de persoon om dat allemaal te willen weten. We zijn even stil en kijken naar het water. ‘Morgen neem ik je mee naar Roermond. Goed?’ Adam knikt en vliegt nog even naar de sluis in de hoop een visje te kunnen verschalken. Er zitten genoeg vissers langs het water, die zitten daar niet voor niets.
Als ik mijn tekening af heb, fietsen we samen terug. Nee, hij wil niet achterop. Hij vliegt wel met me mee; inderdaad met wind tegen…


(dit is deel 2 van een verhaal over de mascotte van USK Netherlands Symposium 2019
copyright Adam de rode reiger ligt bij Anne Rose Oosterbaan)

dinsdag, oktober 15, 2019

2176-Adam-in-Limburg1


Er is mij gevraagd of ik de mascotte van het Urban Sketchers Symposium van 2019 in Amsterdam wil ontvangen en rondleiden door Limburg. Daar zeg ik geen nee tegen, ook al kost het me meer tijd dan ik heb ingepland. Het plan is dat ik een tekening maak (of uit het verleden oprakel) en die opstuur naar Adams geestelijk moeder, die Adam er dan digitaal bij zet. Anne Rose Oosterbaan heet ze, en ze heeft ooit een prachtige tekening van me gemaakt. Kijk hier maar eens.

De tekening wordt op de Facebookpagina van de Urban Sketchers Netherlands gepost met het volgende verhaal:


Afgelopen zondag ben ik naar Venlo gefietst. Ik wilde gaan tekenen én naar de stofjesmarkt om er te snuffelen. Het werd 24 graden, maar er stond wel wat wind, en ik had mijn papier goed vastgemaakt.. Ik stond aan de andere kant van de Maas en heb mijn nieuwe Sailor vulpen (de groene met 55° punt!) gebruikt. Ik was al begonnen om wat kleur toe te voegen, het Mangapapier van Sakura was nou niet echt aquarelvriendelijk, toen ik iets roods in mijn rechterooghoek zag aankomen vliegen. Adam! Ik riep hem en hij kwam naast me zitten op het muurtje dat gebouwd is om overstromingen tegen te houden. Hij mopperde een beetje over de harde tegenwind en dat het opeens zo warm was.
Ik liet het maar gebeuren en vroeg of hij de Wachters van Tajiri had gezien op de Venlose brug, vier grote standbeelden  ‘Sentinels’, die waarschuwen tegen agressie, geweld en oorlog. Adam keek me verbaasd aan, en schudde zijn hoofd. Wél keek hij naar rechts en kon er nog net twee zien. ‘Ik heb honger’, zei hij alleen maar, en tuurde naar de overkant waar de terrassen al vol zaten, en bezoekers in het gras rondom de haven genoten van ijs en de zon. ‘Er zijn genoeg kikkers en visjes bij de Maas’, zei ik, hopende dat hij zich zou gedragen.
Voordat ik kon vertellen over de torentjes van het stadhuis (1598), de Sint Martinuskerk (1410-1610) en het beeld de Vreedzame Krijger van Rik van Rijswick was hij naar de stad gevlogen, op zoek naar eten? Als dat maar goed gaat… Ik heb mijn tekening afgemaakt en ben via de stofjesmarkt weer naar huis gefietst. Waarom heeft Adam niets gezegd en is hij zomaar weggevlogen?

(dit is deel 1 van een verhaal over de mascotte van USK Netherlands Symposium 2019
copyright Adam de rode reiger ligt bij Anne Rose Oosterbaan)

zondag, oktober 13, 2019

2175-inktober

Ben met een ‘geheim’ project bezig, die kan ik hier nog niet laten zien.
Was vandaag lekker gaan fietsen en tekenen. Het is 24 graden geweest! Buiten is het nu warmer dan binnen. Hier zijn de laatste negen tekeningetjes voor #inktober2019, waarbij ik met inkt een plantje uit eigen tuin teken op een zelfgeverfd lapje. Best mooi zo bij elkaar.

zaterdag, oktober 12, 2019

2174-DenBosch

Soms moet je er even uit. Moest een keuzedag opmaken van de NS, én ik had nog een bon voor twee Bossche Bollen met koffie bij Bagatelle in Den Bosch.
En omdat ik al een paar avonden bezig ben met het transcriberen van een oorlogsdagboek, vond ik dat ik even mijn gedachten moest verzetten. In de Jappenkampen gebeurde namelijk vreselijke dingen aan het eind van de oorlog.
Deze Zeeuwse paarden (ook Nederlands Trekpaard) trokken een authentiek biervatenkar.

Verder was er in de stad van alles te zien, linksonder: drukken van putdeksels en rechtsonder was een man een hond met pup aan het boetseren van zand.

vrijdag, oktober 11, 2019

2173-beertje

Dit is een deel van mijn vijfde tekening voor een geboortekaartje...
Dit keer moet ik mijn tekening als pdf aanleveren waarna het gedrukt gaat worden...
Maar uiteraard moet het kindje eerst geboren worden!

dinsdag, oktober 08, 2019

2172-ondertussen

Er zijn van die projecten die hééél langzaam gaan. Deze streepjes zijn nog van vóór de zomervakantie. Nu zijn alle vierkantjes klaar en kan ik een patroon gaan ontwerpen. Het zijn 42 lapjes geworden (meer stof had ik niet), dus 6 bij 7..

Mijn telefooncamera kon de prachtige geeloranje lucht vanavond niet goed vangen.

maandag, oktober 07, 2019

2171-Arnhem3

Grappig! Uit een video over de Nationale Schetsdag in Arnhem heb ik deze videostills bewaard!
De foto’s zijn niet zo scherp...

zondag, oktober 06, 2019

2170-Arnhem2

Hierbij de bladzijdes van mijn accordionboekje over Arnhem..

De bakfiets heb ik zeer snel moeten maken, de ouders stonden op het punt weer te vertrekken!

En op de achterkant van het boekje wilde ik ook nog het Feestaardvarken tekenen. 
Het kunstwerk is 30 meter lang en 9 meter hoog! Op zijn buik renden onafgebroken kinderen en volwassenen omhoog en omlaag. Het werd wel wat koud in de schaduw.
Kijk ook nog even bij de blog van gisteren.

zaterdag, oktober 05, 2019

2169-Arnhem

Vandaag naar de National Sketch Day geweest in Arnhem, georganiseerd door Urban Sketchers Gelderland en de Urban Sketchers Nederland.
Het weer was geweldig, het was droog, de zon scheen, maar de wind kon soms wat koud zijn.
Linksboven ben ik, getekend door Lisette Platjouw. 
Rechtsonder een tekening in de trein op de heenweg. 
Morgen laat ik nog andere tekeningen zien.

Heb de trein van 8:09 gepakt en ik kon deze foto’s maken op het station en omgeving (A73 is dicht).

donderdag, oktober 03, 2019

2168-tafelobjecten

Voor het slapengaan een paar tekeningetjes maken van kleine objecten is zó rustgevend.
Ze liggen op de salontafel...

woensdag, oktober 02, 2019

2167-gepriegel

Tja, ben weer met mijn schildermaatje begonnen om met aquarelverf te werken.
Hierbij van een eigen foto met zicht op de Frauenkirche een tafereeltje geschetst. Direct in aquarel met mijn nieuwste penseel. Inderdaad een hoop gepriegel en ik heb er toch zeker een uur over gedaan. Tevreden? Ach, het gaat om het proces, toch? 

dinsdag, oktober 01, 2019

2166-inktober2019

Het is weer begonnen, #inktober, een maand lang tekeningen met inkt maken.
Dit jaar had ik heel veel ideeën, maar vanochtend heb ik de knoop doorgehakt.
Ik maak elke dag een tekening met de PITT Artistpennen, waar uiteraard inkt in zit.
Niet op papier maar op een lapje zelfgeverfde stof uit een ver verleden. Uiteindelijk worden deze lapjes gecombineerd met de zelfgeverfde stofjes die ook af en toe afdrukken van planten bevatten.