maandag, december 21, 2009

358-cirkels


De laatste beoordeling bij Kumulus verliep goed. Mijn werk en mijn laatste onderzoek met de ringen vonden de docenten erg kleurrijk. Ook bovenstaande compilatie van de experimentele 'leggingen' vonden ze interessant. Na de beoordeling hebben we nog geëvalueerd. We gaan in ieder geval door. Bijna iedreen had thuis nog een laatste werkstuk gemaakt, dus hadden we ook wat nieuws te zien.
G. had een prachtige tentoonstelling over haar oorsprong gemaakt.
J. had een nieuwe madonna gemaakt.
R. had haar Escher-wandkleed voltooid en
L. had zich met foto's laten inspireren tot een eigen compilatie. En daar ben ík weer door geïnspireerd...

357-meisje-in-metro


Gelukkig kon ik afgelopen vrijdag nog schilderen bij mijn schildermaatje. Iedereen heeft het druk in deze tijd, en ik had ook nog genoeg te doen, maar ik wilde echt deze dag voor mezelf. Dit tafereeltje vond plaats in de parijse metro. Ben even de naam van het metrostation kwijt...
Die avond werd ik ziek.

356-maastricht-by-night



Afgelopen zaterdag ben ik met L. nog even naar Maastricht geweest. Ik was er toch, en er was een koopavond met koren en koetsen... Heel sfeervol, en ik heb bijna al mijn kerstcadeautjes...

355-sneeuw


Tja, dat krijg je als je net aan een collega voordoet hoe je een engel in de sneeuw kunt maken en hij zijn camera in de aanslag heeft. Ik ben gearriveerd in Heerlen, op mijn werk. Op een afdeling van zeventig mensen werken er nu maar 11. Kan ik alles afmaken wat ik nog wilde doen.

zondag, december 13, 2009

354-experimenteel2


Dit zijn de spelers in mijn onderzoek naar concentrische cirkels. Kandinsky heeft begin vorige eeuw twaalf cirkels van gekleurde ringen geschilderd. Wat ik zag waren de primaire kleuren. Ik zag tegenstellingen tussen licht en donker. Ik zag cirkels, die niet perfect waren, waardoor ik een gevoel van dansen en beweging kreeg. De ringen bestaan uit roestige ijzeren ringen, een stukje hout, een aluminium velgring en een rubber ringetje. Allemaal gevonden in de laatste jaren tijdens wandelingen met de honden. Ik had allerlei ideeën om met deze cirkels te gaan werken. Maar Paul Drissen (onze zaterdagacademiedocent) zag ook nog herhaling. En dat bleek voor mij een opening om verder te gaan met het onderzoekje. Ik ben de ringen gaan rangschikken. En heb wel dertig opstellingen gemaakt. Hieronder staan er een paar. Als resultaat zal ik bij de beoordeling volgende week wat foto's meenemen van deze studie. Ik hoef er dus geen vitrinekastje omheen te bouwen of een mobiel van te maken (gelukkig).





353-experimenteel1


Vorige week zijn we op bezoek geweest bij Paul Drissen, in zijn atelier in Maastricht.
Hij verzorgt twee lessen 'experimenteel'. De ochtend- en middaggroep van Kumulus worden even samengevoegd. Hij legt ons zijn werkwijze uit en toont aan de hand van zijn laatste en andere kunstwerken hoe hij denkt. Ik sta toch altijd versteld van kunstenaars die zo open kunnen zijn. We krijgen ook een opdracht mee. We moeten een kunstwerk uit de kunstgeschiedenis nemen die bekend is door het Kleurgebruik. Dan moeten we vanuit onze eigen verzamelingen materialen kiezen die heel anders zijn dan die van het oorspronkelijke. Een beetje verward gaan we de week tegemoet..

donderdag, december 03, 2009

352-marsepein

Dit blijft over van een mooi en duur doosje kerstmarsepein uit Lübeck, als je vergeet het uit de tas te halen en als je hond vindt dat ze te weinig aandacht krijgt...

woensdag, december 02, 2009

351-tunnel

Gisteren gingen de tunnels van de A73 weer open. Dat scheelt weer twintig tot dertig minuten per enkeltje.. En een hoop rust in het dorp. Op de foto rij ik op de linkerweghelft, daar had ik nog niet gereden..