Dit zijn alle tekeningen gemaakt voor #inktober2021.
Allen gemaakt op zelfgeverfd linnen. Wordt vervolgd.
Dit zijn alle tekeningen gemaakt voor #inktober2021.
Allen gemaakt op zelfgeverfd linnen. Wordt vervolgd.
Zolang ik nog garen heb ga ik door met de knoopjessteken. Ongelofelijk hoe het licht speelt met de richting en dikte van de steken. Het is mat Deens garen, Blomstergarn voor de kenners.
Het viel me op hoe de bladeren een patroon vormen op alleen het rode wegdek! En ja, dat is kleindochter Z!
Als groep zijn we weer begonnen aan iets uitdagends. Spelen met garen! Borduursteken maken op vierkante lapjes in de hoop er zóveel te maken dat het uiteindelijk een groter werk kan worden. Die van mij (linksonderaan) is nog niet af. Heb ik meteen huiswerk!
Bijdrage van H. voor het Boro-stijl project.
En ook A. is al inspirerend aan de gang. Ik heb nu meteen een idee wat ik met mijn linnen inktober-lapjes kan doen!
Geprobeerd om met de telefoon ‘om het hoekje’ een foto te maken van een van de twee eekhoorns die hier in de buurt rondhoppen. Nadat hij het vogelhuis bezocht had gisteren, ging hij aan de slag met dit pindanetje. Helaas hangt er van alles voor. Maar een idee krijg je wel. De mussen waren driftig aan het ‘kwaken’ toen hij in de buurt was.
Vandaag heb ik ook drie series verfexperimenten gewassen. Hier zie je de guldenroede, Solidago. Elk lapje wordt gestreken en een stukje ervan per kleur op een linnen lap geborduurd. Heb dus nog wel even werk. De garens wil ik ook nog allemaal op een kartonnetje winden.
Grappig, het is de 27ste vandaag, en dit is blog 2727? Kleindochter van 10 haalt me bijna in qua lengte. Help! Heb haar getekend terwijl ze met mijn nieuwe viltstiften aan de gang ging. Valt nog niet mee om met dikke gouache-krijtjes een fijn gezichtje te tekenen
We hebben samen een taartje gemaakt van vla, yoghurt, een kant-en-klaar bodempje en wat aardbeien. Nou, écht lekker. Op de foto zie je ook hoe ik een taxustakje nateken.
Heb ik het zó druk met verven, mantelzorgen, oppassen en huishouden dat ik vergeet te bloggen? Hierboven de tinten van gladiool en walnoten. Ook een oude blouse moest in de walnoten!
Vandaag ook dit eekhoorntje in de tuin gezien. Hij begon aan het pindanetje ónder het vogelhuisje. Gelukkig maar, want de vogels hebben er geen zin in.
Hier de kleurtjes van bosbessen. Daarachter een mislukte serie Indigofera tinctoria; ik had te weinig blad én pas later zag ik op internet hoe het wél moest. Maar nu heb ik geen bladeren.
Ze klimt overal op! Ik maak me geen zorgen en geniet van die snelle progressie in taal, fijne en grove motoriek. Ze vindt het leuk om met de bal precies onder de motor te schoppen. Ondertussen probeer ik orde op zaken te stellen in mijn huishouden. Het blijft bij proberen.
Verschillende papieren, met olie bewerkt en verkreukeld. Dit is de Japanse manier om papier te kneden. Het wordt daardoor zachter en sterker, net als stof. Las bij een les van Cas Holmes iets over Momigami. Op internet vond ik een ‘how-to’. Weet nog niet precies wat ik er mee wil. Je kunt het ook verven.
De tekeningen van kleindochter Z. moesten er ook aan geloven, nadat ik van haar andere krabbeltjes een boekje heb gemaakt. Bij elke tekening die klaar was, riep ze ‘mooi!’. Hoefde dus niet te zoeken naar een titel. Straks wel weer op zoek naar nieuw papier, hihi.
Allemaal van de bessen van de Portugese Laurier! En ik ben nóg aan het verven in de Solar dye potjes.
Teveel om op te noemen op dit late tijdstip. Linksboven zie je het bruin van de walnootbolsters!! Wordt vervolgd.
Nijmegen, stadhuis… 20 oktober 1978…
En daarna nog naar de kerk. De muziek: https://youtu.be/DFNmuuPkt_c Chanson d’amour
https://youtu.be/pFg0FCx4FGs how deep is your love
https://youtu.be/uQ9_MwZIaoc more than a woman
Uit Grease: https://youtu.be/kHa6A3VXqiw Love is a many splendored thing
Als je dochter je vraagt voor een high tea als vervanging voor een zieke vriendin, dan zeg je geen nee! Ik kwam in Eindhoven terecht en heb even gewinkeld bij ‘t Smitje! Toen nog snel-snel een tekeningetje gemaakt van een Judaspenning. Ik ben al over de helft van Inktober! De jongste kleindochter houdt ervan de verdroogde blaadjes ‘open’ te maken. Er staat er nog twee in de tuin overeind.
De jongste twee kleinkinderen schelen bijna drieënhalve maand. Maar genieten van gesneden aardbeien doen ze allebei. De een heeft een voorkeur om het fruit meteen uit het bakje te ‘vorken’. De ander haalt het eruit om dán de vork erin te zetten. Heerlijk, ook oma geniet van de foto’s en de filmpjes. Gelukkig zien we elkaar weer op de volgende verjaardag!
Het was te laat om nog een goede foto te maken. Had net (links onderaan) dit kleine werkje af. Nu eens gaan schuiven met de werkjes of misschien raad vragen aan de groep?
De derde Kantha-Boro is nog ‘wip’, Work in progress. Ben ook al met de laatste bezig. Daarna ga ik kijken wat de werkstukken nog nodig hebben. Ook de richting van dit werk weet ik nog niet.
Van het Flachsmuseum in Beeck (D) had ik wat groen meegekregen van de verfplant Indigofera Tinctoria. De bedoeling was dat ik er meteen mee aan de slag ging, maar helaas… de plant verdroogde. Dus gisteren een nieuwe kans voor de kleine blaadjes. Lees maar mee, van linksboven met de klok mee. De witte hydrofielkatoen had ik laatst in Delft gekocht. Beetje zout op de blaadjes, de lap was al vochtig. Wrijven, wrijven, het wit wordt al groen. Ik heb de lap in water met aluin gestopt, oogt nog erg witjes. Oeps, tóch maar een stukje linnen, voorbehandeld met sojamelk, erbij gedaan. Nu een weekje wachten. Wordt vervolgd!
Weer op een telefoonhoesje van vilt geborduurd. De hoesjes worden steeds kleiner omdat ook de oudere types telefoons steeds kleiner waren. Nog twee te gaan! Als ze bij elkaar liggen kan ik bepalen of ze nog wat kleur en steekjes nodig hebben. Wordt vervolgd.
Voorkant
Achterkant.
Mensen die mij kennen herkennen misschien het vilten hoesje van mijn voorlaatste telefoon. Het is gemaakt van twee kleuren vilt en was al meerdere malen gerepareerd met wat steken. In de textielgroep Grenzenlo(o)s zijn we begonnen met Boro- interpretaties. Voor mij is er een nauwe band met de Kantha-techniek waarbij met rijgsteken drie lagen stof soepel op elkaar vastgemaakt wordt. Ik heb papier en zijde toegevoegd aan de indigo-geverfde stofjes uit de lappenmand. Ik kan nog járen vooruit met deze techniek, zoveel lapjes heb ik. We zijn met z’n zessen en ieder heeft weer een heel andere uitwerking.
Zaterdag naar een galerie in Tegelen, Spoorstraat 35. Karin van der Linden heeft haar werk eindelijk weer eens tentoongesteld. (Haar woorden, foto linksonder) Wat maakt zij toch prachtig werk! Op zondag ben ik ook nog naar de stoffenmarkt gefietst. Er zijn maar twee lapjes blijven ‘plakken’. De mevrouw linksboven had haar hele karretje vol.
Ondertussen ben ik weer met een nieuwe serie verfexperimenten gestart. Ditmaal van bessen. Onderin de bosbessen (waren al een beetje oud en beschimmeld). Linksboven de Gelderse Roos met rode (stinkende) bessen en rechtsboven een vuurdoorn met oranje bessen.
Dom, dom. Kleindochter van anderhalf lag al een uur in bed. Ze bleef maar praten en zingen. Ondertussen stond ik mijn geverfde stoffen in de badkamer ernaast te wassen. Ik ben de logeerkamer ingegaan en ze wilde eruit. Ok, dan maar niet slapen en ik legde haar op de bank om weer alles aan te doen. Maar ze was heel ontspannen, en toen ik wat kriebelde op haar hoofd en tussen de ogen viel ze in slaap. Moest erbij blijven, want ze kon zó op de grond vallen. Gelukkig kon ik nog wel deze schets maken. Ze wordt al zó groot.
Dit is het blad van de blaasjesboom. Wat een schitterende kleuren! Ja, het is herfst!
En natuurlijk was ik weer laat bezig. Dit zijn de kleurtjes tot nu toe van de Portugese Laurierbessen. Ben echt benieuwd of ze hun kleur behouden.
En dan even meditatief kijken naar een blad van een geranium.
Op de heenweg heerlijk weer. Op de terugweg regen! (Gisteren dus).
Gelukkig waren mijn in sojamelk gedoopte linnen stofjes wél nog droog.
En deze kardinaalsmuts is van dag 6 van #inktober2021
Gisteren was ik in het Flachsmuseum in Beeck, gemeente Wegberg (D). Daar kreeg ik uitleg over vlas en linnen. Heel leuke voordracht door de heer Georg Wimmers. September 2022 krijg ik er een kraampje voor mijn verfexperimenten.
Naast Kaffee und Kuchen kreeg ik ook wat besjes van de liguster en blaadjes van de indigoplant. Die komen uit de tuin met verfplanten waar ik volgend jaar uit plukken mag. En het zakje kreeg ik van mevrouw Wimmers!
Eerst maar eens de foto’s! Het was een prachtige dag in Delft met de National Sketch Day. Helaas ging het rond half drie regenen en kon ik met vriendinnen nog lekker aan de garnaalkroketten en bitterballen.
Daar gaan we weer! Ik vond laatst nog de niet verwerkte resultaten van #inktober2020. Ook nu ga ik tekeningen maken van planten, bloemen en bladeren. Ik probeer nu de planten te tekenen waarmee ik ook heb geverfd. De stofjes waarop ik teken zijn dit keer alleen de linnen stofjes.