donderdag, november 30, 2023

3276-feestdagen

Gisteren in Venlo geweest voor een dansuitvoering van de derde kleindochter. Ze zit op een speciale middelbare school waar ook dansen in het pakket zit. Heb genoten, en wat kan ze het toch goed. Mis wel de wat lossere stijl van haar vorige dansschool. 

Al een paar dagen ben ik wat citrusvruchten aan het drogen, om met kerst op te hangen maar ook om mee af te drukken. Ze lagen lekker op de vloer te drogen; heb alleen maar vloerverwarming in huis. Totdat kleindochter van bijna anderhalf ze in de gaten kreeg en er een hap uit nam! De hap lag erbij. 🤷🏻‍♀️ Niet lekker (meer)?

woensdag, november 29, 2023

3275-klaar

Ook dit jaar doe ik mee mat #caredecember, een gratis workshop van @everythingartuk. Het begint op 8 december. Voor mij een tijd om te spelen. Dat gebeurde al met het maken van dit boekje van losse papieren, die bij elkaar gehouden worden in een stevig kaftje en een koordje. Het thema is blauw! Nu nog mijn teken- en verfspullen bij elkaar zoeken

Maar gisteren moest ik nog in de tuin werken. Vanwege de vorst moest de Japanse indigo naar warmere plekjes. Die in potten staan nu onder het afdakje. Die in de grote bakken buiten staan hebben een wollen dekentje gekregen. Ook heb ik wat bloemen geplukt, want daar moet nog zaad aan komen. Geduld. Als experiment heb ik geprobeerd de groene blaadjes te drogen zonder dat ze blauw worden. Want als ze blauw zijn kan ik er geen verf meer uit krijgen. Dat probeersel is gelukt, dus nu heb ik mijn bloemenpers gevuld met verse persicariablaadjes. De bedoeling is dat ik die dan op een later tijdstip ga verkruimelen. Ik had een video gezien waarin dit vermengd werd met warm water en nog iets (vergeten) zodat de blauwe kleurstof tevoorschijn komt. Ben benieuwd! Eerst maar eens die zaadjes kweken. Plan B is elk jaar: zaadjes kopen op Etsy. 

maandag, november 27, 2023

3274-wandelingen

Verschil van dag en nacht. Wandeling op zaterdag met logeerhond Yuki, hier achter op de hei.


En vandaag in het Groenewoud aan de Swalm, met regen en regen. 

donderdag, november 23, 2023

3273-guldenroede

Oeps, vergeten tekst erbij te zetten. Eindelijk heb ik mijn laatste verfpotjes (Solar dye techniek) opengemaakt. Er zat al schimmel in sommige potjes; jammer, maar het geeft gewoon extra structuur. Maar je zou het eens moeten ruiken! De kleurtjes zijn zoals verwacht heel pastel, dat krijg je met exhaust dyeing (net zolang doorgaan met verven totdat er geen kleur meer in zit). Op de tentoonstelling bij het vlasmuseum had ik een serie van guldenroede die heel andere kleuren heeft. Ik ga ze nog naast elkaar laten zien. 

woensdag, november 22, 2023

3272-details

Soms moet het. Opruimen. Gisteren ging ik eens door mijn collectie bh’s. Een mens kan er ook teveel hebben, sommige waren erg oud. Te kleine heb ik weggedaan, maar niet zonder eerst interessante details eraf te knippen. Wie weet waarin ik dit kan gebruiken.

dinsdag, november 21, 2023

3271-proefsok

Ondertussen gaat het zo-zo met de sokken. Ik wilde eerst de jojo-hiel maken, maar daar begreep ik niets van. En van de filmpjes op YouTube werd ik ook niet wijzer; ik kan niet op de nieuwe manier breien. Dus het werd de klassieke hiel, maar de handleiding die ik had was daar ook niet heel duidelijk over. Het is dus een proefsok in wording, met hier en daar een foutje, zonder de garantie dat de sok me gaat passen. Ha, maar ik ben even bezig tussen het oppassen en sporten door, toch?

maandag, november 20, 2023

3270-bloemen

Sorry beetje slechte foto. Te weinig licht. Het zijn opgeplakte gedroogde bloemen met een vleugje bladgoud (nee, niet de echte). Eindelijk afgemaakt!

zondag, november 19, 2023

3269-langedag

Dit weekend duurt een dikke dag langer. Vanaf donderdagavond heb ik de kleinzonen te logeren. Die van zes is een beetje ziek, die van vier mist zijn moeder. Maar als de kleindochters komen is het dolle pret in huis. Natuurlijk gaat er wel eens wat fout. Sta je boven de kleinste (van één) naar bed te brengen, haalt die van vier nét de wc niet; ja, ons huis is wat groter. Als dan de kleindochter van 12 komt aanfietsen heb ik opeens een handige oppas, zodat ik een rondje kan wandelen met de kleintjes. En ja, ze kunnen goed met elkaar overweg. Ik zal ze missen volgende week, en ook weer niet. Heel dubbel allemaal. Elke avond ga ik naaien in de logeerkamer. Het werkt! De kleinzonen vallen gewoon in slaap als ze eenmaal hun plekje in het bed veroverd hebben, en ik kan iets creatiefs doen.

Bij de foto’s met de klok mee: als je vroeg op moet staan kun je eens genieten van een zonsopgang. Voor kleindochter 4 had ik nog stof liggen uit de Elzas. Het is een kussen en een etuitje geworden. Terwijl de kleinzonen naar de intocht kijken heb ik appelmijters gesneden en poffertjes opgewarmd. Deze tijd is slecht voor een gezonde leefstijl! En als laatste hebben de mannetjes hun schoen mogen zetten. Ze zijn al gevuld met lekkernijen. Helaas moeten we vroeg op om Formule 1 te kijken.

donderdag, november 16, 2023

3268-laatstekeer

De laatste keer dat ik ze eten moest geven. Dit keer lukte het me zonder dat er eentje wegliep. In de middag werd het druk in huis. Vier kleinkinderen op bezoek, waarvan twee te logeren. Geen zin om te gaan sporten, voor het eerst in drie maanden. Ik ga morgen wel. Terwijl de kleinzoontjes in bed lagen heb ik nog een kussentje voor kleindochter vier genaaid.

woensdag, november 15, 2023

3267-woensdag

Het was weer een dagje vandaag. Prachtige herfstkleuren als ik naar het klushuis rij! Poes Prince was het weer gelukt om te ontsnappen en ik kon de hele tuin door om hem te pakken. Op bezoek bij een vriendin krijg ik mijn eigen spekkoek voorgeschoteld. Ze had het bewaard in de vriezer. Wordt weer tijd voor een nieuwe poging denk ik. Bij de foto linksonder: ging op bezoek bij de grootste kleindochters, maar die gingen net een wandeling van een half uur maken. Oei, dan maar mee. Ze zijn groter en hebben langere benen, dan weet je het wel. Ja, ja, vroeger nam ík ze mee uit wandelen, nu ‘sleuren’ ze me mee. 

dinsdag, november 14, 2023

3266-regendag

In de ochtend ging het nog met het weer. Heb de poezen weer blij gemaakt, heb geveegd in het klushuis, en thuis weer achter de naaimachine. Hier zie je hoe ik van poetsdoeken een grotere ondergrond maak voor een textielwerk. Helaas kunnen we deze katoenen doeken niet meer krijgen en gaan we experimenteren met andere merken. Heb nog niet gesnoept vandaag (midden boven), mag dat pas ná het sporten, hihi. 

Update: O nee! Heb in het klushuis wat nootjes en een snicker gesnoept. Zo zie je hoe mijn geheugen werkt. Niet betrouwbaar dus.

maandag, november 13, 2023

3265-oppassen

Terwijl manlief en ik lekker aan het hoesten zijn, heb ik voor een paar daagjes een oppasklusje: twee katten verzorgen in een op te knappen woning. Ze hebben aandacht nodig, een schone kattenbak (nooit geweten dat ze zulke grote poepjes kunnen produceren), eten en vers water. Ook ben ik betrokken bij het opstarten van de verwarming, dat nog enkele dagen gaat duren. 

Vanochtend heb ik (online) met mijn broers de verjaardag van onze vader herdacht. Ja, missen doen we hem toch wel. 

zondag, november 12, 2023

3264-tussendoor

Natuurlijk heb ik nog zaken die afgemaakt willen worden. Maar de meeste ervan hebben nog wat voorbereiding nodig. Daarom aan sokkenbreien begonnen. Meer dan veertig jaar geleden voor het laatst gedaan. Kreeg van de wolwinkelmevrouw een patroon voor een jojo-hiel. Nooit van gehoord, maar ik ga het proberen. Wordt vervolgd!

zaterdag, november 11, 2023

3263-creatief

Als de jongste oppasdames er zijn mogen ze bijna alles wat ze willen. Dit keer had Z. alle post-its gebruikt om de krukjes te bekleden. Later werd de rode stoel beplakt en weer later de paarse bank. Heerlijk toch? Oefenen met de fijne motoriek en ondertussen creatief bezig zijn. Die van 16 maanden was de hele middag bezig om de theezakjes te sorteren. Van het ene mandje naar de grond, van de grond naar het boodschappenmandje en dan weer het mandje in. Inderdaad, ook weer die fijne motoriek oefenen en waarschijnlijk ook leren dat alles omkieperen wel leuk is, maar niet efficiënt als je een mandje wilt vullen. Ik geniet als ze zo bezig zijn. Kan er uren naar kijken. Rechtsonder zie je de jongste in een ‘nestje’ dat de oudste gemaakt had, voor zichzelf. Dus dat was even ruzie. De post-its hebben het avontuur niet overleefd. Ze eindigden hun leven als propjes die in kartonnen (poster/papier)buizen verdwenen en weer tevoorschijn kwamen. Af en toe wat eten en drinken erin en oma’s dag was weer voorbij.

woensdag, november 08, 2023

3262-bomen

Nee, we hoeven ons niet te vervelen. Door de storm is onze dode conifeer bijna tegen het huis aan gewaaid. Afgelopen maandag kwam de tuinman hem omzagen. Hij heeft ook meteen de dode blauwspar omgezaagd. De stam van de laatste zit vol met klimop. Iemand interesse? Voor kransen? Voorlopig kunnen we elk vrij moment gebruiken om de boomonderdelen naar de achtertuin te verplaatsen. Of in de kliko als het om bramen of klimop gaat. Wordt vervolgd. 

Linksboven zie je ook nog een zieke kleindochter, rechtsonder mijn lief die eerst een nieuwe ketting moest kopen voor de boomzaag.

dinsdag, november 07, 2023

3261-klaar

Nou ja, klaar? Weet het nog niet hoor. Eerst maar eens strijken of stijven en strijken? Dit nachthemd hoort in onze gezamenlijke serie die we tentoonstellen in Luxemburg volgend jaar.

Ter info: vintage katoenen nachthemd, cyanotype, tulpen met bollen, cyanotype-geverfd katoenen garen.

maandag, november 06, 2023

3260-mijlpaal



Ondertussen ben ik met Frans al bijna twee jaar bezig op Duolingo. 

En dit is het laatste dat ik aan het borduren ben op mijn cyanotype-nachthemd voor de tentoonstelling in Wilwerwiltz, Lellingen (Luxemburg) met Hemelvaart 2024.

zaterdag, november 04, 2023

3259-bezig

Gisteren oppassen en wandelen. Vandaag verjaardagen vieren en morgen weer oppassen, kleine meisjes en een hond. Straks maar even al het speelgoed van de grond halen. Fijn weekend!!

donderdag, november 02, 2023

3258-kaarsjes

Allerzielen heb ik nooit ‘gevierd’. Vorig jaar eigenlijk voor het eerst. Maar vandaag begreep ik dat het toch een mooie gelegenheid is om je (voor)ouders te herdenken. Vanochtend was ik op het kerkhof waar de ouders en grootouders van mijn lief liggen. En vanavond ondanks de storm was ik in Nijmegen. Heb ook maar een kaarsje gebrand voor een oudoom, die op sterven ligt. De grote kaarsenstandaard werd gevuld door mensen die hun dierbaren herdachten. Het paste precies! 

woensdag, november 01, 2023

3257-tulpen

Ondertussen ben ik bezig met het borduren van tulpen op mijn nachthemd vol cyanotype-tulpen. Het borduursel is een verbinding tussen de diverse onderdelen van het nachthemd. Ook het garen is geverfd met cyanotype.