zaterdag, september 30, 2023

3230-Assen1

Door een miraculeus toeval kon ik bij de National Sketch Day in Assen tóch nog bij de gouache workshop van dé Melda Wibawa zijn (zie linksboven). Alleen had ik niet de juiste spullen bij me. Gelukkig hadden ze een Pipoos in de stad en kon ik wat inkopen doen. Helaas lukte het me niet helemaal (of helemaal niet) iets fatsoenlijks op papier te zetten. Zie rechtsboven. Omdat het ook iets door Vincent van Gogh geïnspireerd moest zijn heb ik er ‘starry nights’ van gemaakt. Veel te dikke kwast voor zo iets kleins. Na de workshop van anderhalf uur hebben we nog een ‘throw down’ gedaan (rechtsonder). De lunch bestond uit twee garnalenkroketjes. Jammie (linksonder, hè?) Nu verder experimenteren met gouache.

vrijdag, september 29, 2023

3229-oppassen-en-reizen

Het is altijd een uitdaging om alles klaar te hebben om te reizen. Niet alleen oppassen met een gepland fietstochtje, maar ook een flitsbezoek van dochter en haar gezin stond op de planning. Gelukkig kon zoonlief zijn dochtertjes op tijd ophalen. Op dit moment zit ik in een vertraagde trein naar Zwolle zodat ik de aansluiting mis naar Assen. Want dat is mijn eindbestemming! Morgen is de National Sketch Day in Assen. Nee, geen TT van Assen of de World Superbikes, maar een hernieuwde ontmoeting met de (Noord-Nederlandse) urban sketchers. Het was 46 jaar geleden dat ik in Assen was voor de TT en dat ik met de motorclub in de stad geweest ben met mijn latere echtgenoot. Memories dus. 

Bij de foto: omdat de fietsbel van mijn ‘moederfiets’ kapot was gesprongen moest ik een andere installeren. Dat werd dus de fietsbel die ik van mijn vader gekregen heb. Die lag al sinds de vorige eeuw in mijn bureaula. Hij had hem in China gekocht. Perfect voor een ritje met de jongste kleindochters. Geen flauw idee of ik hem goed heb geïnstalleerd maar hij doet het. En miraculeus belde kleindochter T. net op het moment dat er vanachter een heg een fiets aan kwam. Ze heeft ons leven gered. Bij wijze van spreken dan. Ze zingt de hele tijd, en Z. die achterop zit zegt dat zij het net als haar zusje ook leuk vindt. 

In de trein heb ik een boomerhondje nagetekend. 

donderdag, september 28, 2023

3228-resultaat

Het had van mij wel wat donkerder gemogen, maar het is zoals het is. De Japanse indigo verraste me nog wel. Nadat alle bladeren uitgeknepen waren heb ik nog alles gekookt. Je ziet rechts de gelige stof en draadjes . 

woensdag, september 27, 2023

3227-indigoweer

Gisteren was het perfect weer om te verven met de bladeren van de Persicaria Tinctoria. Ik had maar 85 gram; en ik had 95 gram stof, dus echt donker kon het niet worden.

Van links naar rechts, van boven naar beneden:

  • Een van de potten met de Japanse indigo 
  • Stengels knippen
  • Alle blaadjes er vanaf halen, maar de topjes laten zitten. Die gaan in een glas met water en dan gaan ze weer wortelen
  • De blaadjes met wat zout, zodat er meer sap uitkomt 
  • De lapjes en mislukte verfresultaten even voorweken in water
  • Knijpen en knijpen, masseren, het resultaat. De bladeren lijken op gekookte spinazie.
  • Garen en kant dat ‘mislukt’ was in mijn laatste indigovat.
  • Nog meer garen en kant.
  • Alles hangt te drogen. Moet het nog wassen.


maandag, september 25, 2023

3226-maandag

Toch nog maar even gehamerd vandaag, voor een verjaardagsfeest en voor een deelnemingskaart. Voor het eerst bloeit de Cosmea in mijn tuin. Dit jaar is het zaaien wél succesvol geweest. 

Vandaag ook een mooie kaart getrokken bij mijn derde en laatste Reiki-behandeling. Zó leuk om dit zelf te ondergaan. Lees hieronder de uitleg. Voor mij een cadeautje!

zondag, september 24, 2023

3225-Maastricht

Gisteren met de Urban Sketchers van Maastricht getekend met bekende en onbekende gezichten. Gelukkig was het droog, maar wel fris. Omdat ik al om 9:00 in de stad was kon ik op mijn gemakje door de stad en over de markt lopen. Heb nog wat oude foto’s gekocht op de antiek- en rommelmarkt. Voor mijn volgende project, of beter gezegd voor een tussendoor project. We begonnen bij de Brandweerkantine; was bijna verkeerd gelopen, leve Google Maps. Om het hoekje was de Capucijnenkerk, zó vaak langs gelopen toen ik vaker naar Maastricht ging. Heerlijk in de zon getekend. We waren net op tijd voor de groepsfoto. Na de lunch zijn we met z’n vieren nog naar de tentoonstelling van Huib Jans geweest in het Centre Ceramique. Wat is er veel veranderd in Maastricht sinds ik er voor het laatst was. Oude winkeltjes en nieuwe winkeltjes. En even bij Pipoos langs op weg naar de trein terug. 

zaterdag, september 23, 2023

3224-kleintjes

Het was weer genieten na mijn week vakantie met de jongste kleindochters. De jongste (15 maanden) begrijpt al zoveel en doet haar grote zus gewoon na. Ze zegt ‘pappa’, ‘hond’ en ‘woef’, ze weet me duidelijk te maken dat ze iets wilt eten of dat ze de speen wilt. Slapen doet ze nog steeds niet veel. Hilarisch als ze haar armen over elkaar probeert te doen. In de tuin kwam ze opeens met een potje met plant aanlopen. Zó schattig, grote zus had andere plantjes achterin de driewieler gezet. Ook slim. Opa krijgt een hartverlamming als de jongste net als grote zus op de bank klimt en gaat staan op de armleuning. Nee, ze springt er niet af. Bij de foto’s:

Van linksboven met de klok mee. Jongste kruipt in het poppenhuis en kan er niet meer uit. Jongste vindt wat potjes en wat water, zodat ik tijd heb om plantjes te poten. Oudste helpt mee om stof te scheuren voor het evoprinten, daarna strijkt ze de lapjes glad. Oudste had een bloem geplukt en denkt dat deze na het opnieuw planten weer gaat groeien. Geheel zelfstandig heeft oudste bloemetjes geplukt en is aan het hameren geslagen. 

vrijdag, september 22, 2023

3223-papier

Toen ik een tijdje geleden garen in een indigovat geverfd heb, heb ik het garen vastgebonden met papierlint van de Ikea. En omdat ik niets weggooi heb ik de gekleurde uiteinden van dit lint uit elkaar gerold om mooie platte ‘strepen’ te krijgen. Wat als… ik ze aan elkaar weef? Wat als… ik ze daarna vastzet met wat steekjes? Wat als… ze tóch weggegooid zouden zijn? Zonde toch?

woensdag, september 20, 2023

3222-krukje

Als je dan aan het opruimen bent, krijg je opeens een idee. Zou het passen? Ik had een stuk handgeweefde stof gekregen. Ik heb ook een krukje geërfd van mijn ouders, die het ook geërfd hebben van waarschijnlijk oma van vaders kant. Het stofje ziet er niet appetijtelijk meer uit. Tijd voor een nieuw project! Wat als… ik het lapje gebruik om opnieuw te bekleden? Helaas past het niet. Wat als… ik er een stuk aan naai? Wat als… ik met mijn eigen geverfde wolletjes de stof vastnaai, lekker zichtbaar? Wat als… ik met nog meer eigen geverfde wollen draadjes puntjes borduur? Eerst maar eens de twee lapjes aan elkaar borduren. De wol is geen merino, dus kriebelt het een beetje. Wordt vervolgd. Een WIP, work in progress, is geboren. Terwijl er nog zoveel liggen.

dinsdag, september 19, 2023

3221-nogsteedsthuis

Een klein batik bloem knoopje gemaakt, gevuld met wat zijde voor wat volume. Het is deel van een cadeautje voor later in het jaar. 

De tafelkleden die ik in het Flachsmuseum gebruikt heb, mochten na het wassen buiten drogen. De wind gooide de wasdroogmolen gewoon om. Was niet snel genoeg met het eraf halen. Opruimen is nog niet gedaan helaas.

maandag, september 18, 2023

3220-thuis

Weer thuis betekent een wasje draaien, stofzuigen, de keuken opruimen en in de tuin werken. Voordat ik naar de Elzas ging had deze dahlia al drie knoppen. Wat een verrassing dat deze bloem tevoorschijn kwam. De dahlia stond in een pot met het naamkaartje erbij. De slakken hebben alle naamkaartjes opgegeten. De andere planten hebben nog geen knoppen. Geduld! 

zondag, september 17, 2023

3219-elzas5

Met twee jonge kleindochters kijk je toch met andere ogen naar dingen om je heen. Ik wilde persé stof met eenhoorns 🦄 ‘scoren’. Vandaag kon ik nog een wat dikkere stof kopen met gouden eenhoorns, voor een tasje of twee. In het midden zie je mijn nieuwe kunstwerkje, gekocht van Luc Sarre (@sarreluc). Vorig jaar zag ik al veel werk van hem in Saint-Croix-Aux-Mines. 

Er bleven ook nog porseleinen knoopjes ‘plakken’. Op de terugweg (rechtsboven het automobiel) duurde het langer dan we wilden. Tien wegwerkzaamheden en drie keer in de file gestaan. Heb me nog maar even moe gemaakt met een bezoekje aan de sportschool. Nu lekker slapen.


zaterdag, september 16, 2023

3218-elzas4

Op onze vrije dag ging ik eerst op bezoek bij de slager en de bakker. Daarna togen we naar Éguisheim, in de buurt van Colmar. Ik dacht dat ik er een keer geweest was, maar ik herkende niets. We hebben ons uitstekend vermaakt. 

‘s Middags ging het dan naar Kaysersberg, ook al zo’n leuk stadje vol toeristen. Winkeltje in, winkeltje uit, kerk bezoeken en geveltjes bewonderen én nee zeggen tegen de kaasboer. Ons laatste maaltijd was in Kinzheim; heerlijke zalm met risotto. Voor het slapen dan nog een piepklein slokje ‘Crémant Rose’, een soort champagne. Na 9700 stappen (gisteren 10.000) met de pootjes omhoog. Morgen inpakken.

vrijdag, september 15, 2023

3217-elzas3

De tweede dag op de tentoonstellingen. Eerst in saint-croix-au-mines, dan Lièpvre en dan in Rombach. Gewoon op het gemakje en we waren ruim op tijd ‘klaar’. Ik was helemaal weg van het werk van Annie Bugnon. Zij gebruikt oude traditionele stoffen en bewerkt die tot eigen sculpturen met toegevoegd borduurwerk en keramieken onderdelen. 

Ook het werk van Pascale Goldenberg blijft mooi met haar rood-witte kleurstelling en het gebruik van oud hout. Ze gooit niets weg en gebruikt zelfs de draden die bij het scheuren van stof overblijven als vulling voor haar geborduurde ballen. Heb ook nog een kunstwerkje van Luc Sarre gekocht. 

donderdag, september 14, 2023

3216-elzas2

Alles liep voorspoedig. Meteen een parkeerplaats gevonden. Alles gezien wat we wilden, met kunstenaars gesproken, werken bewonderd en ik ben ook in de winkeltjes geweest. Linksboven: deze (demente) mevrouw kon de kerk niet in, zodat haar dochter alleen ging. Schrijnend, zo achtergelaten te worden. Midden boven: schitterende eco-prints, wel met de naaimachine bewerkt. Rechtsboven: mijn inkopen op twee lappen linnen van Frau Berends-Kohl. Ze was heel blij me te zien. Indertijd vond ze mijn ververijen in Lellingen in 2022 zeer inspirerend voel me vereerd. Midden rechts: met indigo geverfde hemdjes die in de loop der jaren veel lichter van kleur zijn geworden. Werk van Aliyah Bonnette. Ze verft haar werk naast indigo ook met cochenille en logwood. De schilderingen zijn met olieverf op een Gesso ondergrond gemaakt. Rechtsonder Beverly Smith, die af en toe ook een geheim vakje op haar quilts maakt. Ook zíj doet aan mixed media, zoals oude quilts en grafiettekeningen. Ik weet niet hoe ze die in goede conditie houdt. Er zitten veel verhalen in haar quilts. Linksonder: bekertje dat ik stiekem heb meegenomen als souveniertje. 

‘s Avonds nog een wandeling gemaakt in St-Hippolyte voordat we in Kinzheim flammkuchen gingen eten.

Elfduizend stappen deze dag, die ik afsluit met een lekker kopje thee. Geen wijn voor mij

woensdag, september 13, 2023

3215-elzas1

We zitten er weer, in de Elzas! In Saint-Hippolyte aan de wijnroute. Morgen begint de 28e patchwork tentoonstelling in Saint-Marie-Aux-Mines. Met twee auto’s zijn we vanochtend vertrokken. We hebben wat gewandeld, we hebben stiekem wat druiven geproefd en ‘s avonds hebben we wat gegeten. Tjonge tjonge wat zijn de prijzen hier gestegen! Gelukkig blijft het voorlopig droog hier.

dinsdag, september 12, 2023

3214-bezoekje

Het verhaal bij deze foto…

Gisteren was het opa en omadag bij de opvang van de jongste twee kleindochters. Samen met de andere oma heb ik in de tuin gezeten en thee gedronken, terwijl de oudste ging verven en spelen aan de tafels. Toen de jongste wakker werd, mocht die ook doen wat ze wilde. Bleek dat dit ‘torretje’ toch ook wel favoriet was. Niet dat ze vooruitkomt, maar die sprietjes zijn erg leuk om mee te spelen. Ze was een beetje overdonderd door al het extra bezoek. Ze is nu 14 maanden maar klimt gewoon zelfstandig op een krokodilwip.

zondag, september 10, 2023

3213-Flachsmuseum2

Weer een warme dag, weer niet zoveel bezoekers. Aandacht genoeg voor mij. Ook wat mensen en kinderen die wilden hameren met bloemen. Ik heb ze niet geteld, maar ik was veel van mijn kaartjes kwijt. Er was zelfs een vader die door zijn zoontje ondanks zijn waarschuwingen toch op de vinger is geraakt. Hilarisch! Vandaag had ik bordjes bij de verschillende technieken gelegd. En ik kom steeds meer tot de conclusie dat cyanotype niet echt bij ‘natuurlijk verven’ hoort. Anthotype (alleen met plantmateriaal) is dat wél! Dochter en kleindochter kwamen onverwachts op gezoek. Wat gezellig! Midden boven: kleindochter mocht hameren en was helemaal enthousiast. Dát heb ik de hele dag al gezien. Zo nu even afschakelen van het Duits spreken, hoewel… vanaf woensdag zit ik in de Elzas waar ze ook Duits spreken.

zaterdag, september 09, 2023

3212-Flachsmuseum1

Inderdaad, had twee uur nodig om mijn stand op te bouwen. Heb het gevoel dat er teveel staat; kon niet alles neerleggen en hangen. Heb wat gasten kunnen inwijden in het ‘hameren’. Van buurvrouw Gisela Stotzka had ik nog een leeg naamplaatje gekregen, die ik snel kon vullen met mijn naam en wat bloemetjes.

De meeste mensen vallen voor mijn blauwe cyanotype quiltje. Er was zelfs een meneer die vanuit zijn fotografische verleden een en ander herkende. Ook leuk zijn gesprekken met mensen die met oudjes werken en enthousiast worden over het hameren. Ook kwamen de Duitse leden van Grenzenlo(o)s op bezoek. Het was verder niet heel erg druk, maar de organisator beloofde dat het morgen drukker zal zijn. Vandaag was het erg warm, maar morgen zal het nog warmer worden. Omdat het ‘s nachts erg vochtig wordt heb ik bijna alles weer meegenomen. Morgen dan maar wat eerder beginnen. En eventueel wat huiswerk meenemen.

O ja, had nog een stukje dáár gebakken brood met ‘griebenschmalz’ gegeten, weet niet of ik het goed verstaan heb. Kijken of ik morgen ook zo’n brood kan kopen.

vrijdag, september 08, 2023

3211-weekend

Dit weekend ben ik in Wegberg-Beeck, Holtumerstrasse 19. Beide dagen van 11-17. Ik laat er mijn natuurlijk vervencollectie zien.

Mijn plekje is kleiner dan vorig jaar, maar dat is helemaal prima zo. Hoef ik ook niet zoveel mee te nemen. Ik heb de tafels al klaargezet vandaag.

donderdag, september 07, 2023

3210-tropisch

Ook in Den Haag was het gisteren tropisch warm. In de tenten van de Tong Tong Fair was het warm. Af en toe was er een windje door openstaande zijwanden. Met een vriendin heb ik geslenterd maar ook gericht gekeken. Om 15:00 was er een batik-spreekuur met Sabine Bolk en Laurens Tan. Ik had drie gekregen lappen meegenomen. Midden boven zie je een van de twee lappen uit Sumatra. Die mocht ik echt niet verknippen. Het was een oudje, rond 1910, met een puntjesmotief, geprikt door een laagje was. De andere was er een voor de toeristen gemaakt op een mooi geweven lap mét streepjes in de zijkant. Super interessant allemaal. Moet toch maar eens een boekje maken over al mijn textiele kunstschatten.

Het viel me op dat er veel standjes waren met Indonesische mode. Niet te betalen; schitterend jurkje of jasje voor €360. Wie moet dat dragen of kopen?

Het was niet echt druk, het eten en de muziek waren geweldig. En ik heb voor het eerst een olifantsoortje gegeten, een Moluks koekje.

Familie ontmoet, nieuwe familie ontdekt; had het er maar druk mee. 

Kijk, hier houd ik de Sumatra-batik vast.


woensdag, september 06, 2023

3209-indigo3

Rechtsonder ligt mijn tie-dye t-shirt voor het indigoverfbad. Links de voorkant, rechts midden de achterkant. Wel zes keer moeten spoelen, nog steeds niet helemaal verfvrij, maar daar zijn kleurvangdoekjes voor! Rechtsboven zie je het verfbad. Er zit nog kleur in, maar wat zal ik er nog in doen?

dinsdag, september 05, 2023

3208-indigo2

Linksboven zie je een rol gestreken en gevouwen wit laken met elastiek eromheen. Linksonder zie je hoe het uit het verfbad komt. Rechts zie je een deel van het resultaat. Heel verrassend!

Vandaag heb ik nog 250 ml indigo-pasta erbij gedaan met de soda ash en een reductor. Het zit allemaal in pakjes en het liep gesmeerd. Ook gingen er vandaag nog wolletjes, katoengaren, testlapjes en een t-shirt in. Er zit nog kleur in, maar moet even nadenken wat er nog meer in mag. Nu even verder met de voorbereiding van de tentoonstelling.

maandag, september 04, 2023

3207-indigo1

Eindelijk weer eens met indigo aan de slag. Het is anderhalf jaar geleden voor het laatst dat ik de pot heb aangezet voor het indigo-verven. Ik heb 500 ml gebruikt van de indigopasta van Suzanne Dekel. Zie haar website. Mijn vriendin M. kwam met een t-shirt en een wit viscose vestje. Een uurtje later ging alles te drogen! Zelf heb ik wat stofjes en een heleboel strengetjes katoen voor de verkoop geverfd. Ondertussen kleuren mijn handen toch wel wat blauwer. Als test heb ik vijf strengetjes katoen één tot vijf keer in de verf gedoopt. Het zou steeds donkerder moeten worden. Morgen nog maar eens proberen…

zondag, september 03, 2023

3206-volgendproject

Ondertussen is dit project op weg. Ik ben er vorig jaar mee begonnen. Nooit afgemaakt. Het komt ook niet af, maar ik wilde een puur linnen doek maken met mijn geverfde voorbeeldjes. Eigenlijk wil ik daar nog met zelfgeverfde wollen draadjes van alles op en tussen borduren. De lapjes krullen op deze manier wel gezellig om.  

Morgen ga ik een indigovat opzetten. Wist ik maar hoe ik zo’n vat in leven kan houden, daar bedoel ik mee: na een tijdje nog steeds kleur kunnen maken en verven. Dit keer moet ik maar eens met de Ph gaan werken!

Nu alle garenstrengetjes van een langer draadje voorzien. Ik zal ze maar eens tellen van tevoren.

zaterdag, september 02, 2023

3205-nagenieten

Terugkijkend naar twee dagen verjaardagsfeest, twee dagen met in totaal 22.000 stappen, 21 mensen gevoed, twee nieuwe recepten uitgeprobeerd, en zeker zes uur in de keuken gestaan, kan ik alleen maar zeggen dat ik het supergezellig vond. Op de foto zie je links nasi uduk, in kokosmelk gestoomde rijst. Rechtsboven zie je kleindochter5 in een poppenwagen zitten. Zo kon ik koken en oppassen tegelijk. Rechtsonder mocht kleindochter4 de boemboe stampen in de vijzel. De gepofte kemirinootjes gingen snel ‘kapot’. 

Nu is er tijd om van de cadeautjes te genieten! En mijn andere werk voor de tentoonstelling volgende week af te maken.